«Η πολιτική αλλαγή στη Ελλάδα δεν πρέπει να σηματοδοτήσει και δεν θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση των δυνάμεων του ευρωσκεπτικισμού. Η μόνη ελπιδοφόρα προοπτική είναι ο αγώνας για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης μέσα από την πολιτική δημοκρατική ενοποίηση της». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς  με αφορμή τις δηλώσεις  τις Ζαν Μαρί Λεπέν  στην εφημερίδα Le Monde, ότι «ελπίζει σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

«Στην Ευρώπη υπάρχει ένα χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί, με τους λαούς να παίρνουν στα χέρια τους τις τύχες τους ενάντια στον ολοκληρωτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνεργών της, των διεθνών χρηματαγορών», αναφέρει η Μαρί Λεπέν στις δηλώσεις της και προσθέτει: «Η θέση μας είναι απόλυτα συνεκτική. Αυτό δεν με κάνει μαχήτρια της Άκρας Αριστεράς. Δεν συμφωνούνε σε όλο το πρόγραμμα μαζί τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση. Θα χαρούμε ωστόσο με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Η πρόεδρος του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου σημειώνει ότι «η νίκη του κόμματος της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ».

Oι δηλώσεις της Λεπέν δημιούργησαν νέο σκηνικό έντασης.

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι «ο μόνος σύμμαχος του κ. Τσίπρα είναι η ακροδεξιά Λεπέν» και προσθέτει ότι «Στην Ευρώπη οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας και οι ακραίες συνιστώσες του θα οδηγήσουν την πατρίδα μας στην απομόνωση».

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ο κ. Τσίπρας βρήκε τον μόνο σύμμαχό του στην Ευρώπη στο πρόσωπο της κας ΛΕΠΕΝ. Η ακροδεξιά σύμμαχός του, με δήλωση της στη Λε Μοντ λέει ότι “επιθυμούμε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην ουσία αυτό θα ενισχύσει το στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών”! Στην Ευρώπη οι πάντες γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας και οι ακραίες συνιστώσες του θα οδηγήσουν την πατρίδα μας στην απομόνωση. Μόνον ο ίδιος επιχειρεί να το κρύψει. Ο κ. Τσίπρας είναι το ατύχημα που ΔΕΝ θα συμβεί ποτέ στην Ελλάδα!».

Πυρά και από  ΠΑΣΟΚ

Με τις δηλώσεις Λεπέν αντέδρασε και το ΠΑΣΟΚ, με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος να κάνει την ακόλουθη δήλωση:

«Ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί τη στήριξη αυτού του ακροδεξιού κόμματος. Αποφεύγοντας έτσι, την κατάταξή του στα κόμματα που αποτελούν απειλή για την Ευρωπαϊκή Οικογένεια και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα των πολιτών».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από το κόμμα Μπαλτάκου και Βορίδη

Οργισμένη ήταν και η απάντηση της Κουμουνδούρου, η οποία επισημαίνει ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάχωμα στην ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Λεπέν. Επισημαίνει, ακόμη, ότι δεν δέχεται υποδείξεις από το κόμμα του κ. Μπαλτάκου και του κ. Βορίδη.

Αναλυτικά:

«Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αποτελεί  ανάχωμα στην ακροδεξιά που εκπροσωπεί η Λεπέν, αλλά και μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας από τους εχθρούς της. Υποδείξεις από το κόμμα του κ.Μπαλτάκου  και του κ.Βορίδη δεν δεχόμαστε. Πολύ περισσότερο, όταν οι ακραίες πολιτικές  λιτότητας διαμορφώνουν το έδαφος ανάπτυξης της ακροδεξιάς».

Διευκρινίσεις έδωσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τις δηλώσεις Λεπέν, χαρακτηρίζοντας τη στήριξή της «ψεύτικη και αηδιαστική».
Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα της ακροδεξιάς» και πρόσθεσε ότι Η δήθεν «συμπάθεια» της Λεπέν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ψεύτικη και αηδιαστική»

 

Σχόλια