Λευκωσία

Το θέμα της Αμμοχώστου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Κύπρου Ν.Αναστασιάδη με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Έρικ Ρούμπιν, την Τρίτη, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις επαφές του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν προκύπτει πως ευνοούν τη δημιουργία μηχανισμών που θα ενισχύουν τη διαδικασία και να αποτρέπουν είτε τη στασιμότητα είτε και το αδιέξοδο. Οι μηχανισμοί αυτοί αφορούν μια παράλληλη συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα συζητούνται με την αμερικανική στήριξη, αλλά και την εμπλοκή της Ε.Ε.

Ο  Έρικ Ρούμπιν συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου και το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ ζήτησε να ακούσει κι άλλα ΜΟΕ. Όπως για παράδειγμα την πρόταση Έρογλου για αποναρκοθέτηση, την οποία συζητά η ελληνοκυπριακή πλευρά, μαζί όμως με το θέμα της Αμμοχώστου.

Για το θέμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, οι Αμερικανοί θεωρούν πως ως πρώτο βήμα πρέπει να εισέλθουν εκεί εμπειρογνώμονες για να ετοιμάσουν οικονομικοτεχνική μελέτη, την οποία να χρηματοδοτήσουν από κοινού Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επόμενο βήμα, μετά την ετοιμασία της μελέτης της θα είναι η έναρξη προσφορών από εταιρείες, ενώ είναι σαφές η πρακτική που ακολουθείται στο ζήτημα τούτο είναι «βήμα προς βήμα».

Σε δηλώσεις του ο κ. Ρούμπιν είπε ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να λειτουργήσει υποστηρικτικά για «να βρούμε τρόπους ώστε να βοηθήσουμε την αντιμετώπιση των αναγκών και των προσδοκιών των δύο πλευρών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που μπορούν ν` αρχίσουν να δείχνουν πραγματικές πιθανότητες για πρόοδο».

Ο ρόλος μας «δεν είναι ως συμμετέχοντες αλλά ως υποστηρικτές» και ως τέτοιοι «ευελπιστούμε να δημιουργηθούν κάποιοι μηχανισμοί ώστε να υποστηριχθούν κάποια προγράμματα» επισήμανε, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα οι ΗΠΑ να μην είναι μόνες σ’ αυτή την προσπάθεια αλλά να υπάρξει επίσης υποστήριξη από την ΕΕ και άλλους.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση του Ν.Αναστασιάδη με τον Ερικ Ρούμπιν ήταν η αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό.

 

Αντίδραση Ν.Παπαδόπουλου

Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης και σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση Αναστασιάδη να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην τουρκική πλευρά.

Σαράντα χρόνια τώρα ο κυπριακός ελληνισμός έχει μπουχτίσει από υποσχέσεις και δεσμεύσεις στο Κυπριακό, χωρίς αποτέλεσμα, ανέφερε.

Διατύπωσε, επίσης, την άποψη ότι η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ οφείλει να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην τουρκική πλευρά, η οποία δια στόματος Ντερβίς Έρογλου διαμηνύει ότι το θέμα της Αμμοχώστου εντάσσεται στην τελική λύση, αντιπροτάσσοντας το θέμα του απευθείας εμπορίου.

 

Κόντρα Μαυρογιάννη – Οζερσάι

Την έντονη αντίδραση του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη προκάλεσαν οι δηλώσεις του τουρκοκύπριου διαπραγματευτή Κουντρέτ Οζερσάι ότι η ελληνοπυπριακή πλευρά επανέφερε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα για τα οποία –κατά την τουρκοκυπριακή πλευρά- υπήρξε συμφωνία στο έγγραφο συγκλίσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο διαπραγματευτές την Τρίτη, ο Κ.Οζερσάι εξέφρασε «ανησυχία» για το αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς να επανεξεταστούν θέματα που αφορούν πτυχές των κεφαλαίων της οικονομίας και της ΕΕ και για τα οποία υπήρξε συμφωνία στο έγγραφο συγκλίσεων.

Με γραπτή δήλωσή του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απορρίπτει κατηγορηματικά ότι ισχύει κάτι τέτοιο και επικρίνει τον κ.Οζερσάι για τις δηλώσεις του.

«Με λύπη μου παρατηρώ ότι παρά τη δέσμευση, ακόμη και στην τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών, για αποφυγή δημοσιοποίησης των τεκταινομένων στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, μετά τη σημερινή συνάντηση σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής κ.Οζερσάι όχι μόνο απέστη της δέσμευσης αυτής αλλά έκανε λόγο περί δήθεν επιδίωξης επαναδιαπραγμάτευσης από πλευράς μας του Εγγράφου Συγκλίσεων των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης σε γραπτή δήλωσή του, σημειώνοντας:

«Ως εκ τούτου, είμαι υποχρεωμένος να διασαφηνίσω ότι το Έγγραφο Συγκλίσεων των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως εντελώς ξεκάθαρα είχε αναφέρει κατά την εδώ τελευταία παρουσία του και ο κ. Ντάουνερ. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης του».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη «βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο της κατάθεσης απόψεων και παρουσίασης των εκατέρωθεν θέσεων και αξιολόγησης της απόστασης που μας χωρίζει και είναι εντελώς αδόκιμη η προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων. Κάτι τέτοιο δεν βοηθά ούτε τη διαπραγμάτευση ούτε και κανένα από τα μέρη και μας οδηγεί σε λογικές επίρριψης ευθυνών, στις οποίες δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε. Η διαπραγματευτική διαδικασία απαιτεί σοβαρή εμπλοκή, τήρηση των δεσμεύσεων και εχεμύθεια».

Σχόλια