Αιματηρά επεισόδια σημάδεψαν στην Αίγυπτο την τέταρτη επέτειο από την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον Χόσνι Μπουμπάρακ. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί έχουν φτάσει τους έντεκα.

Στην Αλεξάνδρεια ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από σκάγια σε διαδήλωση, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας οι οποίες ωστόσο πρόσθεσαν ότι ο άνδρας ήταν ένοπλος.

3EA99F804F0B19ADAC3954F6539D1ADF

Στην Μπαχέιρα, στην περιοχή του Δέλτα του Νείλου, σε απόσταση περίπου 170 χλμ. από το Κάιρο, δύο ακόμα άτομα σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν οι βόμβες τις οποίες προσπαθούσαν να τοποθετήσουν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ενώ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν έξω από τον αθλητικό όμιλο.

Στο Κάιρο, το κλίμα είναι φορτισμένο και οι δυνάμεις της αστυνομίας συνεπικουρούμενες από τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αποκλείσει τις μεγάλες οδικές αρτηρίες περιλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν προς την πλατεία Ταχρίρ.

diadilotria-ektelesi-cairo-5-570

Οπαδοί του Μόρσι περικυκλωθηκαν από αστυνομικούς κοντά στην πλατεία, ενώ ακόμα μία επετειακή συγκέντρωση στην πλατεία Ραμσή διαλύθηκε μετά τη χρήση δακρυγόνων, όπως και στο προάστιο Ματαρίγια του Καϊρου.

Στο μεταξύ, περίπου 1.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία της Σαϊμάα Σαμπάγκ, της διαδηλώτριας που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε χθες κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας οι σφαίρες τη βρήκαν στο πρόσωπο και την πλάτη. Οι αιγυπτιακές αρχές δηλώνουν ότι έχει αρχίσει έρευνα για το περιστατικό.

 

Στο χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά ο πρόεδρος της χώρας Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επικρότησε την επιθυμία για αλλαγή που επέδειξαν οι Αιγύπτιοι πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά δήλωσε ότι χρειάζεται υπομονή προκειμένου να επιτευχθούν όλοι «οι στόχοι της επανάστασης».

 

Σχόλια