Η συμφωνία με την Ε.Ε. για την επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία δεν ισχύει για τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αλλά για όσους θα φτάσουν στη γειτονική χώρα αφότου η συμφωνία αυτή τεθεί σε ισχύ, δήλωσε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των μεταναστών που η Τουρκία θα δεχθεί πίσω θα είναι χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες, όχι εκατομμύρια.

Ανέφερε ακόμη ότι η Άγκυρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της ώστε να μπορούν οι Τούρκοι πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ε.Ε. από την 1η Μαΐου.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Ένωση δεσμεύτηκε για την παροχή 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία προκειμένου να στηριχθούν οι Σύροι πρόσφυγες, καθώς και επιτάχυνση των ενταξιακών συνομιλιών της Άγκυρας, σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό της παράτυπης μετανάστευσης προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που μεταβαίνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά· το σχετικό κόστος θα καλύπτεται από την ΕΕ, και για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφισταμένων δεσμεύσεων.

Σχόλια