«Βήμα στην σωστή κατεύθυνση» χαρακτηρίζει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτιμώντας ότι οι ελληνικές θέσεις μπορούν να αξιοποιηθούν ως διαπραγματευτική βάση στο eurogroup, επικρίνοντας το «όχι» του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στις ελληνικές προτάσεις.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κανείς και να πει ναι ή όχι», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης και αντικαγκελάριος, σε αντίθεση με τις  δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γέγκερ.

«Είμαι ικανοποιημένος που η Ελλάδα αποφάσισε να ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί ένα νέο πρόγραμμα» δήλωσε επίσης  ο Γκάμπριελ. «Προτείνω να μην σπεύδουμε να απαντήσουμε «ναι» ή «όχι»» τόνισε.

Ο πέραν όλων των άλλων αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) φέρεται  επίσης, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας που επικαλείται ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός NTV,  να διαμηνύει ότι η  «νέα στάση της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρώτο βήμα για διαπραγματεύσεις και δεν θα πρέπει να απορρίπτεται εξαρχής δημοσίως».

Την έντονη αντίδρασή τους στις θέσεις του Σόιμπλε εξέφρασαν και οι Πράσινοι, οι οποίοι  χαρακτήρισαν «αυθάδη» την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Η αυθάδης απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από τον Σόιμπλε μπλόκαρε τη λύση» δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα των Οικονομικών Σβεν Γκίεγκολντ, ενώ σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι  η ελληνική επιστολή αποτελεί σωστή βάση για διαπραγματεύσεις.

Όπως έχει επανειλημμένα επισημανθεί, γερμανοί και αυστριακοί σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί καθώς και οι Πράσινοι,  διαδραματίζουν ρόλο «γέφυρας» στη διαμάχη της νέας ελληνικής κυβέρνησης με το Βερολίνο και άλλους εταίρους.

 

Σχόλια