Ο αγροτικός κόσμος για μια ακόμη φορά βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η τελική συμφωνία με τους δανειστές επιβάλει τη λήψη μέτρων ιδιαίτερα επώδυνων (φορολογικό, ασφαλιστικό) με καθαρά εισπρακτικό και αντιαναπτυξιακό προσανατολισμό. Ήδη οι αγρότες μέσω των συλλογικών συνδικαλιστικών τους οργάνων έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις στις 16 Σεπτεμβρίου λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Η Δημοκρατική Αριστερά, θεωρώντας ότι η αγροτική οικονομία αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας προτείνει και καταθέτει συγκεκριμένες δράσεις με αναπτυξιακό προσανατολισμό, προκειμένου να υπάρξει διέξοδος από τα σημερινά αδιέξοδα.

Πιο συγκεκριμένα, η τελική συμφωνία προβλέπει κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000€, φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων από το 13% στο 26%. Επίσης αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% και κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Τέλος αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων από 13% σε 23%. Πρόκειται για μέτρα που καθιστούν τους Έλληνες αγρότες λιγότερο ανταγωνιστικούς στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι αγρότες εισπράττουν την εμπορική αξία της παραγωγής τους στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου με τη συγκομιδή των προϊόντων. Επομένως η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% καθίσταται ανεφάρμοστη και αναποτελεσματική. Ήδη παραγωγοί στρέφονται σε καλλιέργειες που είναι λιγότερο απαιτητικές σε εισροές (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.), προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα οικονομικά δεδομένα. Εγκαταλείπουν την καλλιέργεια αραβόσιτου και επιλέγουν να καλλιεργήσουν ηλίανθο ή σόγια. Τέτοιου είδους επιλογές ενδεχομένως να έχουν δυσμενείς συνέπειες στις εξαγωγές και να δημιουργήσουν ζητήματα αυτάρκειας για την χώρα μας.

Η Δημοκρατική Αριστερά καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, όπως:

  • Η κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου να συνοδεύεται από τη χορήγηση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με βάση το είδος της καλλιέργειας (εντατική ή εκτατική) και το ύψος του γεωργικού εισοδήματος.
  • Να υπάρξει σαφής διαχωρισμός των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η Πολιτεία έχει στα χέρια της ένα χρήσιμο εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή. Το μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Να υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στους αγρότες δικαιούχους αγροτικών ενισχύσεων και σε αυτούς που δεν τους καταβάλλονται επιδοτήσεις.
  • Να εφαρμοστεί η προοδευτική φορολόγηση των αγροτών.
  • Να προωθηθεί η σύσταση και η λειτουργία ομάδων παραγωγών, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καθετοποίηση της παραγωγής και η ανάληψη δράσεων τυποποίησης, μεταποίησης και εμπορίας από τους ίδιους τους παραγωγούς. Να υπενθυμίσω ότι ο αγροτικός συνεταιρισμός Ζαγοράς, η ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Πεζών Ηρακλείου Κρήτης, η ΕΑΣ Κυδωνίας –Κισάμου, ο συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών Κοζάνης, η ένωση μαστιχοπαραγωγών Χίου κ.α. αποτελούν πρότυπα βιώσιμων παραγωγικών συνεταιριστικών οργανώσεων, όπου το πνεύμα του συνεργατισμού λειτουργεί αρμονικά με εκπληκτικά αποτελέσματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
  • Να δοθεί προτεραιότητα σε δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας και στη στήριξη όλων των αγροτικών προϊόντων που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Η Δημοκρατική Αριστερά προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στον Έλληνα αγρότη. Στηρίζει κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου. Καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

-O Γιώργος Γκαρμπούνης είναι Γεωπόνος, μέλος της ΝE ΔΗΜΑΡ Δράμας

 

Σχόλια