«Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Την ίδια στιγμή, διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα για τα θέματα που παραμένουν ανοικτά» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

«Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών Αρχών να επιταχύνουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς, με σκοπό την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Το Eurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το έγκυρο πλαίσιο για τις συζητήσεις. Μόλις οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση, το Eurogroup θα αποφασίσει σχετικά με πιθανές εκταμιεύσεις των κονδυλίων που εκκρεμούν στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι το τέλος Ιουνίου οπότε τελειώνει η παράταση», είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ενώ υπογράμμισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για δημοψήφισμα ανήκει στους έλληνες πολιτικούς. «Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν με ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, πρόσθεσε πως περιμένει να ακούσει τι έχουν να πουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά και το τι θα πρέπει «να αναμένουμε για τις επόμενες εβδομάδες». Όπως ανέφερε, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δεν υπάρχει κάποιο τελικό αποτέλεσμα το οποίο μπορούν να συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ο στόχος θα είναι να αποτιμήσουν τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε πάντως, πως φαίνεται οι διαπραγματεύσεις να είναι σε πιο θετική κατεύθυνση από την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει η πολιτική βούληση, έτσι ώστε να μπει η Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ερωτηθείς εάν το Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας, απάντησε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απολύτως ανεξάρτητη και το Eurogroup σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να στείλει σήμα στην ΕΚΤ για το τι θα κάνει.

Ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ, πρόσθεσε επίσης πως η Ελλάδα κάνει χρήση αυτή τη στιγμή της ευελιξίας που της εχει προσφερθεί σχετικά με το πρόγραμμα, κάνοντας νέες προτάσεις μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όμως πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμες.

Τέλος, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε πως σε πολιτικούς όρους η προθεσμία για την Ελλάδα είναι το τέλος Ιουνίου, ωστόσο υπάρχει ήδη σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος και στις εκταμιεύσεις.

Σχόλια