Απομακρύνεται, προς το παρόν, ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν, καθώς το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, έκρινε ότι οι κινήσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες η Ελλάδα, αποδεχόμενη, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το θέμα, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου περί τα μέσα Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είπε ότι είναι καιρός να πάψουν τα παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας και τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από τη Ζώνη Σένγκεν, καθώς η απάντηση, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «περισσότερη Σένγκεν».

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά αναγνωρίστηκε η προσφορά της, ενώ έκανε λόγο για εχθρική αντιμετώπιση ορισμένων κρατών-μελών, που ζήτησαν ακόμα και την αποστολή στρατού στην Ελλάδα, για να ελέγξει τα σύνορά της. 

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως η μεταναστευτική κρίση δεν αποτελεί πρόβλημα της Ελλάδας και μπορεί να ελεγχθεί μόνο εντός της Τουρκίας 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης, Ζαν Άσελμπορν, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει τρόπος να βγει μια χώρα από τη Σένγκεν, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων είναι εθνική απόφαση».

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του Συμβουλίου για τις κινήσεις που έκανε την Πέμπτη η Ελλάδα σχετικά με την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, μετά τη σύσταση της Κομισιόν.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ζώνης» τόνισε ο Άσελμπορν, χαρακτηρίζοντας «σωστή κίνηση» τις ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα (Rabit), που αναμένεται να αναπτυχθούν στο Aιγαίο.

Από την πλευρά του, την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την Ευρωπαϊκή Αστυνομία ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου, που έλαβε χώρα μεσούσης της Συνόδου στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για τη θέση σε ισχύ των συμπεφωνημένων απαιτείται πλέον μόνο η υπερψήφισή τους από το Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό αρχίζει από 1/1/2016 η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (ECTC) της Europol.

Περαιτέρω, ο Έλληνας Επίτροπος σημείωσε ότι το Συμβούλιο κατέληξε και σε συμφωνία στο ζήτημα του PNR, για την ανταλλαγή δηλαδή μεταξύ των αρμόδιων αρχών, στοιχείων των επιβατών αεροπορικών πτήσεων.

Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι η Κομισιόν υπέβαλε πρόταση οδηγίας για την τρομοκρατία με τις διατάξεις της οποίας ποινικοποιούνται όχι μόνο οι τρομοκρατικές πράξεις αλλά και όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης, της εκπαίδευσης και της χρηματοδότησης των τρομοκρατών, σε όλη την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέδωσε επιπροσθέτως ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης σχετικά με την παράνομη κατοχή και διακίνηση όπλων και πυρομαχικών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια