Ματαιώθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να έχουν στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου με τους Γάλλους ομόλογους τους Λοράν Φαμπιούς και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους της ματαίωσης.
Η επίσκεψη των δύο Γάλλων υπουργών είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από το Κρεμλίνο, ωστόσο η γαλλική προεδρία είχε επισημάνει ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης εξαρτάται «από την πρόοδο στο θέμα της Ουκρανίας».
Έπειτα από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, το οποίο δεν αναγνωρίσθηκε από τις δυτικές χώρες, και τη συντριπτική επικράτηση των υποστηρικτών της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία, η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία, εάν «ο Πούτιν συνεχίσει αυτό που κάνει στην Ουκρανία».
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε σχέδιο συνθήκης που εντάσσει την Κριμαία στη ρωσική επικράτεια, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα υπογράψει τη συνθήκη με τον ηγέτη της Κριμαίας. Σε έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ζητεί από τη ρωσική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να εγκρίνουν στη σχετική συνθήκη, την οποία και προτίθεται να επικυρώσει.
Ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της ρωσόφωνης δημοκρατίας της Κριμαίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της στη ρωσική επικράτεια. Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται και διάγγελμα Πούτιν.
Έχοντας απορρίψει ως παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα -που δεν έδινε καν την επιλογή του «nyet» στην απόσχιση- η ΕE και οι ΗΠΑ κινήθηκαν συντονισμένα σε δεύτερο στάδιο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, προειδοποιώντας πως θα υπάρξει και συνέχεια εφόσον δεν αποκλιμακωθεί η κρίση.
Από την πλευρά της η νέα κυβέρνηση της Κιέβου δεν κρύβει την ανησυχία της πως η Μόσχα ίσως να μην περιοριστεί απλά στην προσάρτηση της χερσονήσου αλλά και να προσπαθήσει να αποσπάσει ευρύτερα κομμάτια της χώρας κυρίως από την ανατολική και νότια Ουκρανία. Από την πλευρά της πάντως η Μόσχα γνωστοποίησε την πρότασή της για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Τα ρωσικά δίκτυα επισημαίνουν σήμερα πως οι ψυχροπολεμικού τύπου κυρώσεις (απαγόρευση εισόδου, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων) που επέβαλε η Δύση, έχουν ως στόχο άτομα του στενού περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα έχει μόνο τέσσερις μέρες για να… φρενάρει τα επεκτατικά σχέδια του Πούτιν στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι, οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας στην Κριμαία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.
Στο μεταξύ, την Παρασκευή, σύμφωνα με το «Kievpost», το Κίεβο αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με τις Βρυξέλλες για στενότερη πολιτική συνεργασία της Ουκρανίας με την Ε.Ε.