Μέχρι το τέλος του έτους μπορεί να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, υποστήριξε, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hurriet, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς  Έρογλου, με την έναρξη του δευτέρου γύρου των συνομιλιών στην Κύπρο.

«Δύο δεξιές υπογραφές θα λύσουν το Κυπριακό», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην πολιτική-ιδεολογική συγγένειά του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που είχε παραχωρήσει, μια ημέρα νωρίτερα, την Τρίτη, ιστορική συνέντευξη στην μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα.

Ο Έρογλου, επισημαίνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος προέρχονται από την δεξιά παράταξη και από τις οργανώσεις ΤΜΤ και ΕΟΚΑ.

«Η συμφωνία που θα υπογράψουμε θα γίνει δεκτή (από τον κόσμο), μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό θέμα μέχρι το τέλος του έτους», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα επικυρώσει τη δική μου υπογραφή. Θέλω να πιστεύω πως και η υπογραφή του Αναστασιάδη θα γίνει αποδεκτή από τους ελληνοκυπρίους».

«Αν ο κ. Αναστασιάδης ακολουθήσει την άποψη που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος που είπε ότι ‘Δεν έχουμε τίποτα να δώσουμε. Έχουμε μόνο να πάρουμε από τους Τούρκους’, τότε φυσικά και δεν μπορούμε να φθάσουμε στη συμφωνία».

«Το να δίνει κανείς χωρίς να παίρνει, είναι κάτι που μόνο ο Θεός μπορεί να κάνει. Γι’ αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του πάρε-δώσε», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε στην ίδια εφημερίδα ότι «Δε θέλω ούτε καν να σκεφθώ το σενάριο, ότι δεν θα υπάρξει λύση. Η μέρα που θα κηρυχθεί επίσημα το ανεπίλυτο θα είναι μέρα πένθους, οργής και ντροπής».

«Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να επιλύεται το Κυπριακό, είναι μέρα θλίψης για τους Κύπριους. Διότι εδώ και 40 χρόνια, εμείς οι Κύπριοι δεν κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε για πολύ απλά πράγματα».

«Το Κυπριακό θα πρέπει να λυθεί για το καλό όλων. Η λύση είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας, που επιφορτίστηκε με ένα βαρύ πολιτικό και οικονομικό βάρος. Έχουμε μπροστά μας μία ευκαιρία. Είναι καθήκον μας να την αξιοποιήσουμε».

Τέλος, στο ερώτημα γιατί οι Τουρκοκύπριοι να τον εμπιστευτούν και να προχωρήσουν σε λύση, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε:

«Αντιστρέφω το ερώτημα και ρωτώ γιατί να μη μου έχει εμπιστοσύνη; Προέρχομαι από ένα χωριό στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι  έζησαν μαζί. Η οικογένειά μου είχε αδελφικές σχέσεις με Τουρκοκυπρίους, τους οποίους εκτίμησα και σεβάστηκα. Ως Κύπριος πολίτης και ως Κύπριος πολιτικός επιθυμώ την ενοποίηση και πάλι της πατρίδας μου. Ο πατέρας μου, ο Χρύσανθος, ήταν αστυνομικός στο χωριό Σιλίκου στη Λεμεσό, όπου ζούσαν Τουρκοκύπριοι και το 1974 έσωσε τους Τουρκοκυπρίους, που είχαν δεχθεί απειλές από φανατικούς Ελληνοκυπρίους».

Σχόλια