Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Μαλαισίας αντί να δώσει απαντήσεις στα μέχρι σήμερα ερωτήματα για την τύχη του Boeing, δημιούργησε νέα και πιο έντονα.
Ενδεικτικό των αμφιβολιών που δημιούργησε η δήλωση του Ναζίμπ Ραζάκ είναι το γεγονός ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Κίνα, οι δύο χώρες, δηλαδή, με τους περισσότερους δορυφόρους που θα μπορούσαν να είχαν καταγράψει κάποιο ίχνος του μοιραίου αεροπλάνου, δεν έχουν αποδεχθεί την ανακοίνωση.
Το, μεν, Πεκίνο ζητά όλα τα δεδομένα από τη Μαλαισιανή κυβέρνηση προκειμένου να εξετάσει και το ίδιο αν από αυτά προκύπτει η συντριβή του Boeing στο συγκεκριμένο σημείο, η, δε, Ουάσινγκτον, δια της εκπροσώπου τύπου του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, απέφυγε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων τη Δευτέρα.
Η μεγαλύτερη αμφισβήτηση για την αλήθεια των ισχυρισμών του πρωθυπουργού της Μαλαισίας προέρχεται από το γεγονός ότι η ανακοίνωση έγινε όχι βάσει τμημάτων του αεροσκάφους που βρέθηκαν αλλά βάσει μιας θεωρητικά πρωτοποριακής μεθόδου μιας βρετανικής εταιρείας που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά. Αφού, δηλαδή, δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια πώς μπορούν οι αρχές της Μαλαισίας να είναι σίγουρες ότι στο νότιο Ινδικό είναι το σημείο συντριβής;