Λίγο πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Οικονομίας έδωσε το έναυσμα για να ξεσπάσει πολεμική στη Γαλλία, λέγοντας πως υποστηρίζει μια χαλάρωση στη διάρκεια της εργασίας με την επιβολή εξαιρέσεων στην εβδομάδα των 35 ωρών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θυμό των συνδικάτων, παρόλο που η κυβέρνηση διέψευσε αμέσως οποιαδήποτε σχέδια προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο «Λε Πουάν» την παραμονή του διορισμού του, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως υποστηρίζει να επιτραπεί «σε επιχειρήσεις και κλάδους να εξαιρούνται» από τον κανόνα που ορίζει την εβδομαδιαία διάρκεια της εργασίας στις 35 ώρες, σε περίπτωση που συναφθούν σχετικές συμφωνίες με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό Οικονομίας, ένα τέτοιο μέτρο θα επέτρεπε «να βγούμε απ’ αυτή την παγίδα όπου η συσσώρευση δικαιωμάτων που δίδονται στους εργαζομένους μετατρέπεται σε μειονεκτήματα γι’ αυτούς που δεν εργάζονται», μια ιδέα την οποία θεωρεί ωστόσο «δύσκολο να εξηγήσεις και να υποστηρίξεις, ιδιαίτερα όταν είσαι αριστερός».

Τις δηλώσεις του κατήγγειλαν αμέσως η ριζοσπαστική αριστερά και συνδικάτα, πολύ περισσότερο που ο διορισμός του 37χρονου Μακρόν, πρώην τραπεζίτη, είναι συμβολικός της σοσιαλφιλελεύθερης στροφής που έγινε από τους σοσιαλιστές που κυβερνούν στη Γαλλία.

«Η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να επανέλθει στη νόμιμη διάρκεια εργασίας των 35 ωρών, πολύ περισσότερο που η οργάνωση του χρόνου εργασίας μπορεί ήδη να τροποποιείται στις επιχειρήσεις μέσω συλλογικών συμφωνιών», επισημάνθηκε από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.

Θέλοντας να προλάβει την πολεμική, η πρωθυπουργία υπογράμμισε πως ο Μακρόν μίλησε στο «Λε Πουάν» «πολύ πριν από το διορισμό του ως υπουργού Οικονομίας».

Ωστόσο η δήλωση του Μακρόν δέχθηκε αμέσως τις επικρίσεις του Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, ο οποίος επέμεινε πως το νέο μέλος της κυβέρνησης «έκανε ένα λάθος».

«Είναι εκτός συζήτησης. Το θέμα έχει κλείσει», δήλωσε ο Μπερζέ.

Σχόλια