Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει με ποιον τρόπο θα εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και θα αναπτύξει την οικονομία της, αλλά οφείλει να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης για λίγους μήνες για να κερδίσει χρόνο, ώστε να διαπραγματευθεί αυτά τα βήματα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις στο Reuters.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πιο ρεαλιστικός δρόμος είναι η παράταση της ισχύος του προγράμματος για λίγους ακόμη μήνες ή μισό χρόνο, ώστε να δοθεί έτσι περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, υπάρχει προοπτική για την αλλαγή ορισμένων μέτρων του ελληνικού προγράμματος ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, εάν το θέλει η Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ότι τα εναλλακτικά μέτρα που θα προταθούν θα έχουν δημοσιονομικά ισοδύναμο αποτέλεσμα.

«Αλλά για να γίνει αυτό», πρόσθεσε, «χρειαζόμαστε προοπτική για συνομιλίες και αυτή η προοπτική δίδεται από το πλαίσιο του προγράμματος».

Αναφερόμενος στις υπουργικές εξαγγελίες στην Αθήνα περί διακοπής ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων, σχεδίων αύξησης του κατώτατου μισθού, επαναπρόσληψης δημοσίων υπάλληλων πκαι επαναφοράς της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Ντομπρόφσκις είπε ότι τέτοιες κινήσεις φέρνουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα και σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν συμφωνεί με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

«Αυτό είναι σημαντικό…να μην υπάρξει επιστροφή στη χρηματοπιστωτική αστάθεια και την κρίση», συνέχισε.

*Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

 

Σχόλια