Αποκαλυπτικό διάλογο δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα La Republicca, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτόξευσε ευθείες απειλές προς την Ευρώπη σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να είπε στον Μανουέλ Μπαρόζο «Εάν ήθελα, θα μπορούσα να πάρω το Κίεβο σε δύο εβδομάδες» εκτοξεύοντας ευθείες απειλές προς την Ευρώπη σε περίπτωση που η χώρα του υποστεί νέες κυρώσεις.

Την αυθεντικότητα του διαλόγου, ο οποίος έλαβε χώρα το Σάββατο, επιβεβαιώνει και το περιοδικό Spiegel, ενώ, ο πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη ενημερώσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η ιταλική εφημερίδα μεταφέρει μάλιστα ανησυχίες για στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή με την καγκελάριο Μέρκελ να προειδοποιεί ότι μετά την Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας ίσως στρέψει το βλέμμα του προς Λετονία και Εσθονία.

Στο πεδίο των μαχών, οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως χάνουν έδαφος, καθώς, υποχώρησαν σήμερα από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, εξαιτίας των πυρών «του ρωσικού στρατού», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού.

«Στην περιοχή του Λουχάνσκ, οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν διαταγή και υποχώρησαν από το αεροδρόμιο και το χωριό Γκεοργκίιβκα», που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα νότια της πόλης, δήλωσε ο Αντρέι Λισένκο.

«Με δεδομένη την ακρίβεια των πυρών πρόκειται για επαγγελματίες πυροβολητές των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας», σημείωσε ο Λισένκο, ενώ πρόσθεσε ότι επτά ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί το τελευταίο 24ωρο.

Σχόλια