Πυρά πυροβολικού δέχτηκαν οι ουκρανικές δυνάμεις αργά το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο λιμάνι της Μαριούπολης, στην πρώτη σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας για κατάπαυση τους πυρός που τέθηκε σε ισχύ από το απόγευμα της Παρασκευής.

Την τελευταία εβδομάδα στη Μαριούπολη είχαν σημειωθεί σφοδρές μάχες μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Μία γυναίκα σκοτώθηκε από πυρά στη διάρκεια της νύχτας στη Μαριούπολη – το πρώτο θύμα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στο στρατηγικής σημασίας αυτό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα της ανατολικής Ουκρανίας.

«Μία γυναίκα σκοτώθηκε και τρεις κάτοικοι της Μαριούπολης τραυματίστηκαν», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης σε ανακοίνωσή του.

Παραβιάση της εκεχειρίας

Οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις δέχτηκαν παρατεταμένα πυρά πυροβολικού αργά το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα της ανατολικής Ουκρανίας, στην πρώτη σοβαρή παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ περίπου πριν από 30 ώρες.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς άκουσε παρατεταμένα πυρά πυροβολικού αργά το Σάββατο στα ανατολικά της Μαριούπολης, όπου την τελευταία εβδομάδα είχαν σημειωθεί σφοδρές μάχες μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο ίδιος ανέφερε ότι μια βιομηχανική εγκατάσταση ένα φορτηγό και ένα βενζινάδικο εντός των ορίων της πόλης τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Ο δημοσιογράφος είδε επίσης φορτηγά να σπεύδουν προς τα ανατολικά προάστια μεταφέροντας εθελοντές φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες. Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

«Υπήρξε μια επίθεση πυροβολικού. Έχουμε κάποια προβλήματα αλλά δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με θύματα» είπε ένας ουκρανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς.

Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία αλλά πολλοί κάτοικοι και μαχητές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στο Ντόνετσκ το άλλο βασικό σημείο σύγκρουσης είχαν εκφράσει αμφιβολίες ότι η εκεχειρία μπορεί να διαρκέσει.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι η κατάπαυση του πυρός, είναι μέρος του ειρηνευτικού «οδικού χάρτη» για τον τερματισμό της πεντάμηνης σύγκρουσης.

Σχόλια