Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε κρατουμένους που έχουν διπλή ιδιότητα, καταδίκου και υποδίκου, όπως ο Νίκος Ρωμανός, να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, εξήγγειλε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου.

«Βεβαίως, κρατούμενοι με αυτήν την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν τις σπουδές τους, γι’ αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση γιαπαρακολούθηση μαθημάτων δι’ αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου».

«Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά, ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του», τόνισε.

Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό, είπε: «Τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο, μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά το μάθημα της Πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί».

Διευκρίνισε ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων, που απαιτείται φυσική παρουσία, θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους.

Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι ο Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση, σημείωσε: Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του, ή να βγει έξω;.
Οι λόγοι της απόρριψης

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το αίτημα απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.

Δικαστικές πηγές υποστηρίζουν πως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και για τον λόγο αυτόν το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  ο νόμος προϋποθέτει για τις περιπτώσεις των υποδίκων, σύμφωνα με άρθρο 50 του σωφρονιστικού κώδικα, τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωσή του, είναι ο ειδικός εφέτης-ανακριτής, το οποίου η εισήγηση για το θέμα ήταν αρνητική.

Ο ειδικός εφέτης-ανακριτής δεν συναίνεσε καθώς έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη έως ότου εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.

Ανεδαφική η πρόταση Λοβέρδου

Σημειώνεται πως για την υπόθεση των απεργών πείνας ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει αναρμόδιος, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, πρότεινε μάθημα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας και συγκεκριμένα του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Μονάδων Υγείας, όπου αναμενόταν να φοιτήσει ο Ρωμανός, Μιχάλης Μπρατάκος, δηλώνει στηνHuffington Post πως δεν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός και δυνατότητα. «Η φυσική παρουσία του κ. Ρωμανού τουλάχιστον στα εργαστήρια είναι απαραίτητη» ανέφερε.

«Είμαστε ίδρυμα. Για άλλες σχολές σε άλλα ιδρύματα μπορεί οι τηλεδιασκέψεις να λειτουργούν, αλλά όχι για εμάς. Έχουμε ασκήσεις, τεστ, πως θα γίνουν αυτά;», διερωτήθηκε.

Ο ίδιος αναφέρει πως και στο παρελθόν, νεαρός κρατούμενος για υποθέσεις ληστειών είχε λάβει άδεια και παρακολουθούσε τα εργαστήρια του ΤΕΙ και μάλιστα ήταν πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Σχετικά με την πρόταση περί τηλεδιάσκεψης, ανέφερε πως χρειάζεται ολόκληρη τεχνολογική υποδομή.

«Για να γίνει αυτό που προτάθηκε θα πρέπει επίσης να έχουμε στο ΤΕΙ με κάθε μέρα έναν ειδικό τεχνικό πληροφορικής, να τοποθετήσουμε μηχανήματα και να είμαστε ‘συνδεδεμένοι’ όλη μέρα με τη φυλακή» αναφέρει.

Συνάντηση με τους γονείς του Ρωμανού ζητά ο Αθανασίου

Λύση δια της νομοθετικής οδού επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσει την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός .

Ο κ.Αθανασίου έχει ήδη επικοινωνήσει με τον συνήγορο του Ν. Ρωμανού Φρ. Ραγκούση ζητώντας να ενημερώσει τους γονείς του ότι θέλει να συναντηθεί μαζί τους. Μάλιστα αναφερόμενος στους γονείς του 21χρονου τους έστειλε μήνυμα να βοηθήσουν ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του παιδιού τους, ενώ είπε πως ενώ τηλεφώνησαν ζητώντας στο υπουργείο ραντεβού , ο ίδιος τους αναζητεί τηλεφωνικά για να συναντηθούν αλλά δεν κατέστη δυνατό μέχρι στιγμής να τους βρεί στα τηλέφωνα που άφησαν . Τόνισε, δε πως ενημερώνεται κάθε δυο ώρες και εγγράφως για την πορεία της υγείας του νεαρού κρατούμενου και είπε «βάζουμε την υγεία του πάνω από όλα».

Απαντώντας σε ερώτηση ότι ο Νίκος Ρωμανός αρνείται την εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων είπε : «Το ζητούμενο είναι να τελειώσει τις σπουδές του ή να βγει έξω;».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς του Νίκου Ρωμανού δεν έχουν πρόθεση να συναντηθούν με τον υπουργό καθώς όπως φέρονται να λένε όταν εκείνοι, πριν λίγες ημέρες, επιχείρησαν να κλείσουν ραντεβού μαζί τους εκείνος δεν ανταποκρίθηκε.

Ήδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει καλέσει αντιπροσωπείες όλων των κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για το θέμα του Νίκου Ρωμανού.

ΔΗΜΑΡ:  Δικαιοσύνη που εκδικείται, δεν νοείται

«Η υγεία ενός νέου ανθρώπου απειλείται να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Η ίδια η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο από την πολυήμερη απεργία πείνας που πραγματοποιεί. Η Πολιτεία δεν μπορεί να αδιαφορεί. Οφείλει να δώσει λύση στην υπόθεση Ρωμανού και να επιτρέψει στον νεαρό κρατούμενο να φοιτήσει στην πανεπιστημιακή σχολή  στην οποία εισήχθη» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Δημοκρατική Αριστερά και τονίζει:

Η Δικαιοσύνη δεν μπορεί παρά να αποδεικνύει ότι η κοινωνική επανένταξη αποτελεί διαρκή φροντίδα της. Δικαιοσύνη που εκδικείται, δεν νοείται!

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

«Η άρνηση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή του αποτελεί μια απαράδεκτη και αυταρχική απόφαση που προσβάλλει τις δημοκρατικές αρχές», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι ο νεαρός φοιτητής που βρίσκεται στην 24η ημέρα απεργίας πείνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, δεν διεκδικεί τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο δικαίωμα στη μόρφωση, μετά την εισαγωγή του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο Ν. Ρωμανός πρέπει να πάρει την εκπαιδευτική άδεια που δικαιούται και να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων, και κατ’ ουσίαν απαγόρευσης του υπέρτατου αγαθού της μόρφωσης, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Καταγγελτική επιστολή Ρωμανού

Λίγη μόνο ώρα αφότου το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το αίτημα του Νίκου Ρωμανού, για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, ο 21χρονος κρατούμενος στις φυλακές Αυλώνας εξέδωσε ένα κείμενο στο οποίο εκφράζει -όπως ο ίδιος αναλύει- «τα τελευταία υπολείμματα συγκροτημένης σκέψης του».

Υπό τον τίτλο «Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες», ο Νίκος Ρωμανός δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του, προσπερνώντας την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνει πίσω, τονίζει πως «απαντάει»  με αγώνα ως τη νίκη ή αγώνα ως το θάνατο, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να του χορηγηθεί ορός.

Ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Ρωμανού:
Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες

Προσπαθώ να αποτυπώσω σε ένα κομμάτι χαρτί τα τελευταία υπολείμματα συγκροτημένης σκέψης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εκ νέου απόρριψη του αιτήματος της εκπαιδευτικής άδειας.

Από τις πρώτες μέρες της απεργίας είχα πει στην παρέμβασή μου στη συνέλευση αλληλεγγύης που είχε γίνει στο Πολυτεχνείο ότι η απορριπτική απάντηση του Νικόπουλου ο οποίος τόσο καιρό δήλωνε αναρμόδιος είναι η αρχή μιας κρατικής στρατηγικής με στόχο την εξόντωσή μου. Αυτή η πολιτική εκτίμηση επιβεβαιώθηκε απολύτως. Αρχικά με την εντολή της εισαγγελέως των φυλακών Κορυδαλλού Ευαγγελίας Μαρσιώνη για αναγκαστική μου σίτιση, πράξη που συνιστά πραγματικό βιασμό και έχει οδηγήσει στο θάνατο μεταξύ άλλων τόσο του Xολγκερ Μαϊνς στην Γερμανία όσο και μελών της GRAPO στην Ισπανία. Προς τιμήν τους οι ιατροί του νοσοκομείου πέταξαν στα σκουπίδια την εισαγγελική εντολή και αρνήθηκαν να διαπράξουν ένα τέτοιο κρατικό έγκλημα.

Εν συνεχεία η προσφυγή μου σε δικαστικό συμβούλιο εκτός φυλακής, (μια νομική κίνηση που επιλέγουν πολλοί κρατούμενοι, όταν το συμβούλιο της φυλακής απορρίπτει τις αιτήσεις τους) απορρίφθηκε με τη δικαιολογία ότι τους δεσμεύει η απόφαση του Νικόπουλου, ίδια ακριβώς απόφαση πάνω στην οποία είχε γίνει προσφυγή.

Για όσους έχουν την στοιχειώδη αντίληψη από πολιτική η παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μια μέρα πριν συνεδριάσει το συμβούλιο ήταν μια ξεκάθαρη εντολή για την απόρριψη του αιτήματος και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει τεχνηέντως ότι ο Αθανασίου δεν είναι αρμόδιος για να προσθέσει παρακάτω: «Η εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο συμβούλιο (της φυλακής), στο οποίο προΐσταται ο εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υπόδικους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση».

Με λίγα λόγια η εγκυρότητα της προσφυγής ακυρώνεται δια στόματος υπουργού απλά και ξεκάθαρα. Όλο αυτό ντυμένο με την ανυπόστατη πρόταση για μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης αντί αδειών, η οποία δεν ευσταθεί λόγω των εργαστηρίων που έχουν αναγκαστική παρουσία, ενώ ανοίγει και τον δρόμο στα συμβούλια των φυλακών να τις καταργήσουν εντελώς, αφού είναι γνωστή η ευθυνοφοβία τους και η λύση της τηλεδιάσκεψης θα ισχύσει για όλους τους κρατούμενους.

Με την ίδια ακριβώς λογική σε λίγο καιρό τα επισκεπτήρια με τις οικογένειές μας θα γίνονται μέσα από οθόνες για λόγους ασφαλείας όπως και τα δικαστήριά μας. Η τεχνολογία στην υπηρεσία «του σωφρονισμού» και της δικαιοσύνης. Ανθρώπινη πρόοδος ή εκφασισμός… η ιστορία θα κρίνει.

Σε αυτό το σημείο έχει αξία να αναφέρω και τον ρόλο του ειδικού εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα την απεργία πείνας έχει πάρει σαφείς πολιτικές εντολές από τους πολιτικούς του προϊσταμένους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, γι’ αυτό άλλωστε και όλοι ρίχνουν την ευθύνη σε αυτόν. Αντάλλαγμα για αυτό του το λειτούργημα θα είναι η προαγωγή του στον Άρειο Πάγο, όπως άλλωστε συνέβη και με τον προκάτοχό του Δημήτρη Μόκα, που είχε πρωτοστατήσει σε δεκάδες αντιαναρχικές, κατασταλτικές εκστρατείες. Τώρα απολαμβάνει τον παχυλό μισθό της δικαστικής ελίτ του Αρείου Πάγου. Τυχαίο ; Δεν νομίζω.

Εγώ από την πλευρά μου συνεχίζω, προσπερνάω την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνω πίσω και απαντάω με ΑΓΩΝΑ ΩΣ ΤΗ ΝΙΚΗ Ή ΑΓΩΝΑ ΩΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση αν το κράτος με δολοφονήσει με την στάση του, ο κύριος Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου. Ας ελπίσουμε μόνο να βρεθούν εκείνα τα ελεύθερα πνεύματα που θα δικάσουν το δίκαιο της δικαιοσύνης τους με τον τρόπο τους.
Κλείνοντας θέλω να στείλω την συνενοχή μου και την φιλία μου σε όσους στέκονται δίπλα μου με όλα τα μέσα.

Τέλος δύο λόγια για τα αδέρφια μου, τον Γιάννη που βρίσκεται και αυτός στο νοσοκομείο, τον Αντρέα, τον Δημήτρη και αρκετούς ακόμα.

Ο αγώνας κυοφορεί και απώλειες αφού στα μονοπάτια προς μια αξιοπρεπή ζωή πρέπει να πάρουμε από το χέρι τον θάνατο, ρισκάροντας να τα χάσουμε όλα για να κερδίσουμε τα πάντα. Ο αγώνας συνεχίζεται με Γροθιά στο μαχαίρι, ξανά και ξανά.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ !
ΓΙΑ ΟΣΟ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ !
6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ
Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΘΑ ΤΡΙΓΥΡΝΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΕΙ
ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ.

ΥΣ: Προφανώς και δεν μπορώ να ελέγξω τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που προκαλούνται. Πάντως όσοι Συριζέοι και λοιποί έμποροι ελπίδων έχουν εμφανισθεί έχουν φάει πόρτα ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ, ενώ ξανατονίζω ότι έχω υπογράψει επισήμως την άρνηση μου για οποιαδήποτε χορήγηση ορού.

Νίκος Ρωμανός

Κατάληψη στο ΑΠΘ για τον Ρωμανό

Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία για Ρωμανό

 Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ για την υπόθεση Ρωμανού

Σχόλια