Η έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη δημοσιότητα, ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, αλλά και το φορολογικό αποδεικνύοντας πως η πολύμηνη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – τρόικας το διάστημα Σεπτέμβριος 2013 – Μάρτιος 2014 είχε αποκλειστικά εκλογική στόχεύση και στόχο να μεταθέσει τις εκκρεμότητες για αργότερα.

Στα 12,6 δισ. ευρώ εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το «χρηματοδοτικό κενό» που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα από τα μέσα του 2015 και μετά, προσδιορίζοντας έτσι, εμμέσως, στο ύψος αυτό το ενδεχόμενο νέο δάνειο από την ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση όπως είναι γνωστό, υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει μιλήσει για ένα «μονοψήφιο» νούμερο. 

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αν θα χρειαστεί να αξιοποιηθεί από τις τράπεζες το «μαξιλάρι» των 11 δις ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Νέα μέτρα 7,5 δισ. ευρώ ως το 2017

Δεύτερο «καυτό» σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ  από την έγκριση της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ – είναι ο υπολογισμός του λεγόμενου «δημοσιονομικού κενού», δηλαδή των νέων μέτρων που θα χρειαστούν , προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. 

Αυτά εκτιμώνται στα δύο δισ. ευρώ για το 2015, ανεβαίνουν στα 3,7 δισ. ευρώ για το 2016 και υποχωρούν ξανά στα 1,8 δισ. ευρώ για το 2017.

Η κυβέρνηση, όμως, αμφισβητεί την εκτίμηση αυτή και μάλιστα το ΔΝΤ έχει περιλάβει την άποψή της στην έκθεσή του. Υπολογίζει ότι τα φορολογικά έσοδα θα αποδώσουν καλύτερα και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Ετσι, η έκθεση αναφέρει ότι το θέμα θα επανέλθει το φθινόπωρο , στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015, όπου μεταξύ άλλων θα επανεξετασθεί η παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που τυπικά λήγει στο τέλος του χρόνου.

Το ΔΝΤ δεν υιοθετεί αυτή τη φορά ιδιαιτέρως σκληρό λόγο στην έκθεσή του και έχει δυο καλά λόγια να πεί για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε σημαντική υπέρβαση στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, ότι η οικονομία ανακάμπτει το 2014 και ότι «η Ελλάδα έχει περάσει από την πιο αδύναμη στην πιο ισχυρή κυκλικά προσαρμοσμένη δημοσιονομική θέση εντός της ευρωζώνης μέσα σε 4 χρόνια. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα σε σχέση με οποιαδήποτε διεθνή σύγκριση. Και αυτό πέραν όλων αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση».

Ακόμη το ταμείο αναγνωρίζει στην έκθεσή του την προοπτική να εξετασθούν φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση πολύ καλής επίδοσης στα έσοδα φέτος.

Αυτά τα καλά λόγια δεν σημαίνουν, βεβαίως, ότι το Ταμείο ξεχνά τις «εμμονές» του σε βασικούς τομείς. Μεταξύ άλλων:

*Στο ασφαλιστικό μιλά για παραμετρικές αλλαγές και ψήφιση νέας νομοθεσίας το Νοέμβριο.
*Στις ομαδικές απολύσεις θέλει επανεξέταση τον Οκτώβριο, με βάση τις «καλύτερες πρακτικές» της Ευρώπης.
*Στη διαμόρφωση του μισθού δεν βλέπει με καλό μάτι τις ωριμάσεις επαναλαμβάνοντας ότι «οι τριετίες αυξάνουν το μισθό στον ιδιωτικό τομέα για εργαζόμενους με ελάχιστη εργασιακή εμπειρία 9 ετών στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ της ΕΕ».
*Στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπου προστίθενται συνεχώς νέα , με τελευταίο παράδειγμα τις …μανικιουρίστες (!) και στα γυμναστήρια.

Επίσης, το Ταμείο δεν κρύβει τον φόβο του για τις επιπτώσεις του εκλογικού κύκλου, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος. Ετσι, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι αν δεν θέλει να κόψει μισθούς ή συντάξεις ή να αυξήσει φόρους ως τις εκλογές του 2016 πρέπει να βελτιώσει εντυπωσιακά την αποτελεσματικότητα του δημόσιο τομέα.

Τα «όχι νέα μέτρα», σημειώνει χαρακτηριστικά, δεν μπορούν να ισχύσουν διαφορετικά γιατί θα θέσουν σε κίνδυνο τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ότι αφορά το χρέος, η έκθεση περιορίζεται να κάνει την πρόβλεψη ότι θα φτάσει το 128% του ΑΕΠ το 2020 και να επισημάνει τους κινδύνους (καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις, στην ανάπτυξη κτλ), αφήνοντας τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν πως θα το κάνουν βιώσιμο, στην διαπραγμάτευση που ξεκινά το επόμενο διάστημα.

Σχόλια