Μόνον 5.000 θέσεις μετεγκατάστασης θα προβλεφθούν στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες, στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης που θα συζητηθεί σήμερα κατά τη διάρκεια της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, σύμφωνα με το εμπιστευτικό σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύπτει ο Guardian.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θα επιζήσουν από την επικίνδυνη διέλευση της Μεσογείου -και πέρυσι ανήλθαν σε 150.000-«θα στέλνονται πίσω» , σύμφωνα με ένα νέο πρόγραμμα ταχείας επανόδου που θα συντονίζεται από την Frontex.
Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, δεν προβλέπεται σημαντική επέκταση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, παρά τις πιέσεις που ασκούνται έπειτα από τις αλυσιδωτές τραγωδίες στη θάλασσα.
Το κείμενο της απόφασης φθάνει μόνο μέχρι την επικύρωση της απόφασης της κοινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και την ενίσχυση των μέσων των επιχειρήσεων Triton και Poseidon για την εποπτεία των θαλασσίων συνόρων.
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται αντιθέτως να συμφωνήσουν για άμεση έναρξη των προετοιμασιών για τον συστηματικό εντοπισμό, κατάσχεση και καταστροφή των σκαφών πριν από τη χρησιμοποίησή τους από τους διακινητές ανθρώπων.
Στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, η παρούσα κρίση περιγράφεται ως «τραγωδία» και αναφέρεται ότι η ΕΕ θα κινητοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να εμποδίσει και άλλους θανάτους.
«Κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη θάλασσα, να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές, να προλάβουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και να ενισχύσουμε την εσωτερική αλληλεγγύη», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης, το οποίο αναφέρεται και στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυβερνητικής εξουσίας στη Λιβύη και την αντιμετώπιση των παραγόντων που εξωθούν τους ανθρώπους να εγκαταλείπουν στη Συρία.
Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται επίσης στην κοινή ανακοίνωση για την παροχή αυξημένης επείγουσας βοήθειας προς τις χώρες μέλη της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.
ΟΗΕ κατά ΕΕ: Διάσωση, όχι στρατιωτική επιχείρηση
Η κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο, όπου μια σειρά ναυαγίων έχει στοιχίσει τη ζωή σεπάνω από 1.600 ανθρώπους από την αρχή της χρονιάς, είναι «μια τραγωδία», δήλωσε στηνΟυάσινγκτον ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το θέμα – και ενώ στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για στρατιωτική επιχείρηση κατά των διακινητών.
“Πρέπει να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική δυναμικότητα για να σώζονται ζωές στη θάλασσα, διότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια τεράστια τραγωδία”, ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στην αμερικανική πρωτεύουσα.
«Για μένα είναι ολοφάνερο ότι έχουμε ανάγκη έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διάσωσης στη θάλασσα», είπε ο Γκουτέρες. Πρέπει επίσης να «γίνουμε πιο σκληροί έναντι των οργανώσεων των διακινητών και των δουλεμπόρων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιδεικνύουν απαράδεκτη συμπεριφορά», σημείωσε, αλλά «η βασική προτεραιότητα είναι να σώζονται ζωές».