«Είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει απεμπλοκή, μέσω μιας βιώσιμης συμφωνίας εντός της ευρωζώνης και όχι ενός Grexit», τονίζεται στην  απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης.

Αναλυτικά η απόφαση:

«Η χώρα μας διέρχεται τις πλέον κρίσιμες στιγμές της μεταπολιτευτικής ιστορίας της.

Στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, δυστυχώς για πρώτη φορά από την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη ανακοινώθηκε ότι έχει ετοιμαστεί σενάριο για Grexit και αποτελεί μία από τις δύο επιλογές την επόμενη Κυριακή.

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια: Είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή της χώρας στην  Ε.Ε. και στην ευρωζώνη. Επιδιώκουμε την λύση και είμαστε απέναντι στη ρήξη. Η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. για να συμμετέχει ενεργά η χώρα όταν θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση οδηγήσει την χώρα εκτός ευρωζώνης και Ε.Ε. θα δώσει λογαριασμό στον ελληνικό λαό.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για βιώσιμη λύση. Οι εταίροι οφείλουν να στηρίξουν την Ελλάδα σε αυτή την δύσκολη στιγμή. Αν οι εταίροι και η κυβέρνηση συνεχίζουν να κρατούν αδιάλλακτη στάση, οι επιπτώσεις στην κοινωνία και στην χώρα θα είναι καταστροφικές.

Το αίτημα που έστειλε σήμερα η κυβέρνηση είναι το πρώτο αναγκαίο αλλά όχι επαρκές βήμα. Η κυβέρνηση τώρα έχει την ευθύνη να παρουσιάσει άμεσα μία ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πρόταση στους εταίρους. Η πρόταση αυτή πρέπει να οδηγήσει σε μία βιώσιμη συμφωνία για να αποκλειστούν οριστικά τα σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη.

Στη σημερινή κατάσταση, για να ανασάνει η κοινωνία, με τις κλειστές τράπεζες, τους περιορισμούς αναλήψεων, το στέγνωμα της αγοράς, την απελπισία των συνταξιούχων και την απόγνωση των επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρξει συμφωνία έστω και την ύστατη στιγμή.

Είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει απεμπλοκή, μέσω μιας βιώσιμης συμφωνίας εντός της ευρωζώνης και όχι ενός Grexit και στη συνέχεια ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο πρωθυπουργός οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής όπως αυτή διαμορφώθηκε με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων που απαιτεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Η αξιοπρέπεια των πολιτών δεν διασφαλίζεται με όσα θα επακολουθήσουν μίας ενδεχόμενης επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και δεν διατηρείται με την επιστροφή στο παρελθόν και την μη αναστρέψιμη φτωχοποίηση που θα επέλθει. Είναι η ώρα και για τους εταίρους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων απομονώνοντας τα πλέον συντηρητικά στοιχεία.

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη πρέπει να έχουν ως μόνο τελικό στόχο την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη με μια κοινά αποδεκτά βιώσιμη συμφωνία. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι και το κλίμα αντιπαράθεσης να αντικατασταθεί με κλίμα συνεννόησης και αποδοχής της δημοκρατικής νομιμότητας ένθεν κακείθεν.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενσωματώσει ως δομικό στοιχείο της σκέψης της και της πολιτικής της πρακτικής ότι η ρήξη με την Ελλάδα των τελευταίων σαράντα χρόνων πρέπει να είναι αποφασιστική και να αρχίσει άμεσα. Δεν υπάρχει δρόμος έξω από αυτόν των βαθύτατων δομικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που μετασχηματίζουν τα προνόμια των λίγων σε υποχρεώσεις και δικαιώματα των πολλών. Μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται όχι ως αντάλλαγμα στις απαιτήσεις των εταίρων μας αλλά ως αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου η χώρα να αλλάξει ρότα.

Υπερασπιζόμαστε την παράδοση του αριστερού ευρωπαϊσμού. Διεκδικούμε αλλαγές πολιτικών στην Ευρώπη σε αντιπαράθεση με τα νεοφιλελεύθερα σχέδια, αλλά μέσα στο κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο με συμμαχίες και σταδιακά βήματα και όχι με ρήξη και απομονωτισμό.

Απαιτείται ενότητα και εθνική συνεννόηση. Όλες οι δυνάμεις της χώρας που επιθυμούν τη συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας θα πρέπει να κατευθυνθούν στην ύπαρξη αυτής της συμφωνίας»

(Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς λήφθηκε με 9 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 1 αποχή.)

 

Σχόλια