Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποτιμήσει τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και την ασφυξία που θα μπορούσε να προκαλέσει με σειρά αποφάσεών της η Ε.Κ.Τ.

Παράλληλα η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου συνάντησε πολύ μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως αποκαλύπτει η επιστολή των Στάθη Κουβελάκη και Δημήτρη Μπελαντή στο «αδελφό» κόμμα De Linke.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παρατείνεται για μήνες. Η οικονομία θα μπει και πάλι σε πορεία ύφεσης και η διαπραγματευτική θέση της χώρας θα εξασθενήσει ακόμα περισσότερο.

Αυτή την στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει την αποδοχή μεγάλου τμήματος της κοινωνίας. Οι εσωκομματικοί του επικριτές δεν θα τολμήσουν να προκαλέσουν πτώση της κυβέρνησης γιατί θα συναντούσαν την αντίδραση της κοινής γνώμης. Εάν, προχωρήσει έγκαιρα σε έναν επώδυνο συμβιβασμό θα μπορέσει να αξιοποιήσει το ευνοϊκό διεθνές κλίμα για την οικονομία. (Ποσοτική χαλάρωση, πτώση τιμής πετρελαίου και Ευρώ). Παράλληλα θα κερδίσει τον αναγκαίο χρόνο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Εάν, όμως η χώρα συνεχίσει να βρίσκεται σε κατάσταση αβεβαιότητας για μερικούς μήνες οι σειρήνες του εθνολαϊκισμού θα δυναμώσουν και η χώρα θα αντιμετωπίσει απρόβλεπτες καταστάσεις.

Σχόλια