Ένα στέλεχος της ριζοσπαστικής αριστεράς, του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), του κόμματος που θεωρείται ο ιστορικός κληρονόμος των κομμουνιστών της άλλοτε ΓΛΔ, εξελέγη για πρώτη φορά επικεφαλής της κυβέρνησης ενός ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου, καθώς συγκέντρωσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Θουριγγίας (ανατολικά).

Ο Μπόντο Ράμελο, άλλοτε συνδικαλιστήςστη δυτική Γερμανία, 58 ετών, προτεστάντης με φήμη πραγματιστή, εξελέγη επικεφαλής της κυβέρνησης χάρη στη συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και με τους Πράσινους, με 46 ψήφους στις 91 (28 των μελών της Λίνκε, 12 των Σοσιαλδημοκρατών, 6 των Πρασίνων).

Το κόμμα Ντι Λίνκε, το οποίο ιδρύθηκε το 2007 κατέλαβε την δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο, οι οποίες διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο, συγκεντρώνοντας το 28,2% των ψήφων, ενώ πρώτη ήταν η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU), υπό την Άγγελα Μέρκελ (33,5%).

Αλλά συμμαχώντας με το SPD και τους Πράσινους ο Ράμελο κατάφερε να τερματίσει την 24ετή κυριαρχία της CDU στο αραιοκατοικημένο, αγροτικό, δασώδες κρατίδιο αυτό της άλλοτε Ανατολικής Γερμανίας, μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 1990.

Ο σχηματισμός του πρώτου κρατιδιακού κυβερνητικού συνασπισμού υπό την ηγεσία του κόμματος Η Αριστερά προκάλεσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και κατακραυγή από πολλούς αντιπάλους του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η εξέλιξη αποδοκιμάστηκε από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ, άλλοτε πάστορα και ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην ΓΛΔ, ο οποίος υπερέβη την τυπική ουδετερότητα του αξιώματός του για να εκφράσει δημόσια την ανησυχία του.

Το κόμμα Η Αριστερά, το οποίο παραδοσιακά συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στην ανατολική Γερμανία, έχει πάντως συμμετάσχει ήδη σε κρατιδιακές κυβερνήσεις, όπως συμβαίνει και σήμερα στο γειτονικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου (και εκεί σε συμμαχία με το SPD).

Η σημερινή εξέλιξη χαρακτηρίζεται σημαντική καθώς το SPD, το οποίο συγκυβερνά σήμερα έχοντας σχηματίσει έναν «μεγάλο συνασπισμό» με την CDU, έχει καταστήσει σαφές ότι θα ήταν έτοιμο να συγκυβερνήσει και σε εθνικό επίπεδο μαζί με το κόμμα Η Αριστερά και τους Πράσινους, εάν συγκέντρωναν ικανά ποσοστά για αυτό, από το 2017.

Σχόλια