» Ο προϋπολογισμός είναι χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους και με τη θηλιά του χρέους να σφίγγει τη χώρα » επεσήμανε στη ομιλία της στη Βουλή η  Ασημίνα Ξηροτύρη, γενική εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ για τον Προϋπολογισμό.

Η κ. Ξηροτύρη κατά την ομιλία της τόνισε ότι «πρόκειται για έναν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα Προϋπολογισμό χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους, που συντάχθηκε υπό το άγχος της λογιστικής επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και της συμφωνίας που θα επιτύγχανε  η κυβέρνηση με την τρόικα και τους εταίρους για το δημοσιονομικό κενό του 2015»

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας της κ. Ξηροτύρη:

«Oύτε συμφωνία υπάρχει σήμερα, και ο προϋπολογισμός τελεί υπό πλήρη, επώδυνη αναθεώρηση, μετά την βίαιη πίεση της Τρόικας για την επιβολή νέων βαρύτατων μέτρων, ενώ  η θηλιά του δυσθεώρητου χρέους αντί να χαλαρώνει σφίγγει ακόμη περισσότερο τη χώρα, προετοιμάζοντας έτσι την απαίτηση των δανειστών για ένα τρίτο μνημόνιο.

Η κυβέρνηση ακολούθησε πιστά στον Προϋπολογισμό τις μνημονιακές δεσμεύσεις παραβλέποντας ότι πίσω από την όποια ευημερία των αριθμών υπάρχουν οι άνθρωποι και η ανάγκη ανασυγκρότησης της χώρας. Γιατί εκείνο που είναι κοινά αποδεκτό, πρώτιστα από τους πολίτες, αλλά και από τους πολιτικούς, ακόμη και πολλούς εκτός της χώρας:

Είναι οι τεράστιες θυσίες και η κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, που οδηγούν τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση. Είναι η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας, την διάλυση του παραγωγικού ιστού, την βύθιση του ΑΕΠ και την παραμονή του χρέους σε δυσθεώρητα ύψη χωρίς προοπτικές βιωσιμότητάς του.

Και ως να μη συμβαίνουν όλα αυτά  το αποκορύφωμα είναι:

Η διαφωνία της Τρόικας για το «δημοσιονομικό κενό», διαφωνία που προβάλλει βίαια για να επιβάλλει νέα, βαρύτατα μέτρα και για να αποτρέψει κάθε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Και η πρώτη μεγάλη υποχώρηση της Κυβέρνησης με την αποδοχή νέων μέτρων,  αναθεωρούν ακόμη πιο επώδυνα τον Προϋπολογισμό, ανατρέπουν πολλές από τις παραδοχές πάνω στις οποίες είχε στηριχθεί για την επίτευξη των στόχων του, επιτείνοντας έτσι τον αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό  του χαρακτήρα.

Τέλος, όσον αφορά το Δημόσιο Χρέος αυτό προβλέπεται να φθάσει στα 318,0 δις το 2014, 177,7% του ΑΕΠ.  Μόνο έως το 2020 θα πρέπει να πληρώσουμε συνολικά σε τοκοχρεολύσια 127 δις. Πως θα εξευρεθούν αυτοί οι πόροι και επί πλέον θα περισσέψουν για την ανάπτυξη και την κοινωνική και παραγωγική ανάκαμψη της χώρας;

Η Κυβέρνηση πρόσφατα ισχυρίσθηκε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο και ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Κινήθηκε και  να κινείται με αδικαιολόγητη αδράνεια και επιπολαιότητα και όχι με συγκεκριμένο σχέδιο. Λείπουν οι εθνικές προτάσεις και κάθε πρωτοβουλία διαβούλευσης για ευρύτερες συναινέσεις στη διαμόρφωσή τους. Οι εξελίξεις τον τελευταίο μήνα είναι ραγδαίες και οδυνηρές.  Οι δανειστές  έχουν ανοίξει ένα νέο γύρο επώδυνων μέτρων.  Επιδιώκουν ρυθμίσεις που θα κρατήσουν τη χώρα όμηρο των γνωστών υφεσιακών καταστροφικών πολιτικών, όμηρο ενός τρίτου μνημονίου.

Και η κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να πει ένα όχι σε αυτές τις εξοντωτικές επιδιώξεις και να διαπραγματευθεί σκληρά , γιατί τίποτα από τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με όσα πρέπει και χρειάζεται η ελληνική κοινωνία».

 

 

 

 

 

 

Σχόλια