Η απότομη αύξηση του αριθμού των πτήσεων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τη βόρεια Ευρώπη έχει προκαλέσει ανησυχίες, με τον υπουργό Άμυνας της Βρετανίας, Μάικλ Φάλον, να χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα αυτή ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» για την ασφάλεια της περιοχής. «Η δραστηριότητα αυτή έχει αυξηθεί, είναι προκλητική, παράνομη και εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

Ο Φάλον ήταν ανάμεσα στους οκτώ υπουργούς Άμυνας και άλλους αξιωματούχους από 12 χώρες της βόρειας Ευρώπης και της Βρετανίας που μετείχαν στη διήμερη συνεδρίαση που πραγματοποιείται στο Όσλο.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ έχουν αναχαιτίσει από τον Ιανουάριο περίπου 100 ρωσικά αεροπλάνα, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με το 2013,

Ο Φάλον είπε ότι «δεν υπάρχει λόγος» τα ρωσικά αεροσκάφη να μην υποβάλλουν τα σχέδια πτήσεών τους και να επικοινωνούν με τα κέντρα ελέγχου. Σε πρόσφατες αναφορές περιστατικών που σχετίζονταν με στρατιωτικά αεροσκάφη αναφέρεται ότι οι Ρώσοι πιλότοι δεν είχαν δώσει στίγμα της τοποθεσίας τους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το ίδρυμα μελετών Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηγεσίας, δημοσίευσε μία έκθεση στην οποία απαριθμούνται σχεδόν 40 περιστατικά, στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ μηνών, στα οποία εμπλέκεται ο ρωσικός στρατός. Ορισμένα έλαβαν χώρα στη Μαύρη Θάλασσα, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε από την πλευρά της ότι ο αριθμός των ρωσικών πτήσεων γύρω από την Αμερική αυξήθηκε σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο παρέστησαν οι υπουργοί Άμυνας της Νορβηγίας, Βρετανίας, Δανίας, Εσθονίας, Φιλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Σουηδίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας ήταν επίσης παρών, μαζί με ανώτερους αξιωματούχους από τη Γερμανία, την Ισλανδία και την Ολλανδία.

 

Σχόλια