Σε 15 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στην Αυστραλία, στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε προάστια του Σίδνεϊ και του Μπρισμπέιν, με στόχο τον εντοπισμό 25 υπόπτων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 800 αστυνομικοί, διεξήχθη μια εβδομάδα μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού από την Καμπέρα, εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ, είχε προηγηθεί η υποκλοπή μηνύματος ενός «Αυστραλού, κατά τα φαινόμενα αρκετά υψηλόβαθμου στελέχους του ΙΚ» που καλούσε «τα δίκτυα υποστήριξης στην Αυστραλία» να προβούν σε δημόσιες «δολοφονίες». «Συνεπώς, δεν πρόκειται μόνο για υποψίες αλλά για πρόθεση και για το λόγο αυτό η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας αποφάσισαν να δράσουν», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Η αστυνομία εκτιμά ότι η ομάδα εναντίον της οποίας ξεκινήσαμε τη σημερινή επιχείρηση σκόπευε και είχε αρχίσει να σχεδιάζει βίαιες ενέργειες εδώ στην Αυστραλία. Αυτές οι βίαιες ενέργειες ήταν κυρίως τυφλές επιθέσεις εναντίον πολιτών», δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της ομοσπονδιακής αστυνομίας Αντριου Κόλβιν.

Σύμφωνα μάλιστα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, οι ύποπτοι σχεδίαζαν συγκεκριμένα την απαγωγή ενός τυχαίου πολίτη στο Σίδνεϊ, τον οποίο θα τύλιγαν μέσα σε σημαία του Ισλαμικού Κράτους και θα αποκεφάλιζαν μπροστά σε κάμερα.

Σχεδόν 60 Αυστραλοί πολεμούν στις τάξεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ άλλοι 100 περίπου παρέχουν, από την Αυστραλία, ενεργή στήριξη στα ριζοσπαστικά σουνιτικά κινήματα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

* Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Σχόλια