Ο  διπλασιασμός των αριστούχων, αλλά και η επέκταση του δικαιώματος μετεγγραφής ήταν οι παράγοντες – «κλειδιά» που οδήγησαν στην φετινή άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Ειδικότερα,  η άνοδος των βάσεων ήταν εντυπωσιακή σε ορισμένα τμήματα των πανεπιστημίων της περιφέρειας, τα οποία εξασφαλίζουν το δικαίωμα μετεγγραφής σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, καθώς και στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων.

Στις περιπτώσεις αυτές καταγράφηκε εκτόξευση των βάσεων ακόμη και κατά 2.000 μόρια, όπως για παράδειγμα στο Τμήμα Μηχανολόγων-Μηχανικών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στην Κοζάνη, μέσω του οποίου πολλοί υποψήφιοι προσδοκούν την εγγραφή τους στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Οι Ιατρικές Σχολές επέστρεψαν στα ύψη του 2012, με την άνοδο να κυμαίνεται από 400 έως 600 μόρια.

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΤην ίδια ώρα λιγότερες από 1.000 ήταν οι κενές θέσεις κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο, στο οποίο πέτυχε μόνο ένας υποψήφιος.

 Πτώση των βάσεων παρατηρήθηκε αντιστοίχως στις Αρχιτεκτονικές σχολές της περιφέρειας, στα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων, στα τμήματα Μουσικών Σπουδών και στις ξένες Φιλολογίες. Όπως εξήγησε ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, η πτώση οφείλεται κυρίως στις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα ειδικά μαθήματα.

Αντίθετα, εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στη Σχολή Αστυφυλάκων της Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής έφτασε στα 1.734 μόρια. Η μεγάλη άνοδος σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στη μείωση των υποψηφίων από 500 σε 250. Οι επιτυχόντες μάλιστα θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους μετά την παρέλευση διετίας.

«Το βασικό συμπέρασμα» παρατηρεί ο κ. Χατζητέγας «είναι ότι η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων δεν πρέπει να γίνεται με κριτήριο τις βάσεις της προηγούμενης χρονιάς καθώς πολλές φορές παρατηρούνται εντυπωσιακές μεταστροφές των υποψηφίων. Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι στις επιλογές των υποψηφίων παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η εντοπιότητα και το δικαίωμα μετεγγραφής».

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου σε ΑΕΙ,ΤΕΙ, στρατιωτικές σχολές, σχολές εμπορικού ναυτικού κτλ. εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι ενώ το 2013 είχαν εισαχθεί 71.761. Συνολικά μηχανογραφικό υπέβαλαν φέτος 99.958 υποψήφιοι έναντι 104.998 το 2013. «Παρόλο που είχαμε μείωση αριθμού υποψηφίων είχαμε περισσότερους εισακτέους» παρατήρησε ο ΓΓ του υπουργείου.


Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:

– Τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
– Τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε αναλυτικά τις βάσεις εισαγωγής από τα Ημερήσια και Επαγγελματικά Λύκεια 90%

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε αναλυτικά τις βάσεις εισαγωγής από τα Εσπερινά Λύκεια 90%

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ των βάσεων για τα Ημερήσια Λύκεια σε σχέση με την περσινή χρονιά

Οι βάσεις σε Ημερήσια και Επαγγελματικά Λύκεια 10% για αυτούς που έδωσαν πρώτη φορά Πανελλήνιες το 2012

Οι βάσεις σε Ημερήσια και Επαγγελματικά Λύκεια 10% για αυτούς που έδωσαν πρώτη φορά Πανελλήνιες το 2013

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε τις βάσεις εισαγωγής 2014 για ΕΠΑΛΑ και Ημερήσια Λύκεια

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε τις βάσεις εισαγωγής 2014 για ΕΠΑΛΑ και Εσπερινά Λύκεια 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε τις βάσεις εισαγωγής του 2014 με επιλογή 10% ΕΠΑΛΑ 2012

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε τις βάσεις εισαγωγής του 2014 με επιλογή 10% ΕΠΑΛΑ 2013

Σχόλια