Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κατηγορηματική άρνηση από την πλευρά των τοπικών αρχόντων για να παραδώσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον κρατικό προϋπολογισμού.

Σε τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, μεταξύ των περιφερειαρχών της χώρας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα.

Από την συνεδρίαση απουσίαζε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος. Υπενθυμίζεται, πως οι εν λόγω Περιφερειάρχες είχαν εκφράσει δημόσια τη θέση τους στηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης και διαθέτοντας τα αποθεματικά τους.

Οι υπόλοιποι Περιφερειάρχες που βρίσκονταν στη συνεδρίαση αντέδρασαν με έντονο τρόπο στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να δώσουν τα αποθεματικά τους, τουλάχιστον προς το παρών, ενώ ζήτησαν να συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα, προφανώς για να πάρουν διαβεβαιώσεις. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μάρδας επικαλέστηκε απρόβλεπτες εξελίξεις στον προϋπολογισμό του Απριλίου, που ανάγκασε την κυβέρνηση να προβεί σε αυτή την ενέργεια.

Μετά την λήξη της επεισοδιακής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Η Αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλλει στις ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητη η συνεργασία με την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ΕΝΠΕ θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος και θα συνδράμει στον αγώνα, αντιδρώντας ανάλογα. Από την άλλη, είμαστε αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, όπως οι ΠΝΠ. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος, ζητάμε άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι να γίνει η συνάντηση, οι περιφέρειες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διάθεσιμα όπως ορίζει η ΠΝΠ».

Και οι δήμαρχοι δεν δίνουν τα αποθεματικά τους 

Νωρίτερα και οι δήμαρχοι είχαν διαμαρτυρηθεί στον κ. Μάρδα χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις. Κάποιοι μίλησαν για αιφνιδιασμό, μιλώντας για «χυδαίο και ανέντιμο τρόπο» της κυβέρνησης και για «πρωτόγνωρες καταστάσεις». Ορισμένοι, δε, είπαν στον κ. Μάρδα: «Είστε μία από τα ίδια». Πολλοί ήταν εκείνοι που επέμειναν να πάρουν απάντηση για το αν εξαρτάται από αυτή την κίνηση η σωτηρία της χώρας.

Σχόλια