Για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα». Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθάρισε ότι είναι ανεξάρτητη και δεν αναμένει αποφάσεις του. Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος υποστήριξε ότι είναι ζήτημα του Πρωθυπουργού, ωστόσο, «δεν είναι σενάριο που εξετάζεται».

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το θέμα της ρευστότητας είναι «φλέγον ζήτημα και είναι γνωστό, μην κλείνουμε τα μάτια μας. Ο λόγος που δεν αναφέρθηκε στη δήλωση είναι γιατί δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει αναφορά. Από την άποψη του χρονοδιαγράμματος μιλάμε για τις επόμενες εβδομάδες».

«Έχουμε μία διαδικασία που αφορά την τεχνική δουλειά από τη μια πλευρά και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις από την άλλη. Αναζητούμε έναν κοινό τόπο μεταξύ μνημονιακού και μετα – μνημονιακού προγράμματος» σχολίασε ο υπουργός.

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι και ουσιαστική και διαδικαστική. Οι τομείς που υπάρχει πρόοδος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ΦΠΑ.

Ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι η ελληνική πλευρά έχει συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα υπαναχωρήσουμε στις βασικές αρχές. Πρώτον να σταματήσει ο κύκλος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού».

Ερωτηθείς για το αν είναι στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς ο έλεγχος επί των διακινούμενων κεφαλαίων για να αποφευχθούν οι διαρροές τόνισε ότι έλεγχος των κεφαλαίων και νομισματική ένωση είναι δύο όροι αντιφατικοί.

Για το δημοψήφισμα ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «αποτελεί πάντα μία δυνατότητα, προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι θέμα του Πρωθυπουργού να το αποφασίσει και του ΠτΔ να το εγκρίνει. Δεν αφορά τον υπουργό Οικονομικών. Η προσφυγή στο λαό είναι μία κίνηση άμυνας την οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να την κάνουμε, έχουμε πρόσφατη εντολή. Δεν είναι σενάριο που εξετάζεται».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι «κάθε φορά που έχουμε βρεθεί η συζήτηση είναι φιλική και εποικοδομητική. Σήμερα ήταν η πιο φιλική και ήταν μία συζήτηση από την οποία έχω μάθει πράγματα και ελπίζω να έχει μάθει κι εκείνος».

Ο υπουργός αναγνώρισε ως καίριο ζήτημα της διαπραγμάτευσης το συνταξιοδοτικό. «Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόση υψηλή ανεργία και ανασφάλιστη εργασία. Χρειάζεται μία ενίσχυση της ανάπτυξης και των ασφαλιστικών ταμείων. Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Όλες οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης. Το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση» σημείωσε.

Σχόλια