«Τώρα μετά τις εκλογές η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη, με ισοτιμία, χωρίς ηγεμονισμούς, με τη φιλικότητα και τη συντροφικότητα, μπορεί και πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξει ο διάλογος με συντεταγμένο και συγκεκριμένο τρόπο» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση της συντονιστικής Επιτροπής της Ελιάς με θέμα «Χάραξη της πορείας διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς».

Έθεσε δε ως προφανή στόχο η «Κεντροαριστερά της ευθύνης» να είναι ο τρίτος πόλος (και εκλογικά), να είναι «αυτός που μπορεί και πρέπει να σπάσει τον τεχνητό διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», να είναι ο φορέας τουλάχιστον της τρίτης εντολής, πάνω από τη Χρυσή Αυγή.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που συγκροτούν την Ελιά, τόνισε ότι η Ελιά «είναι η πραγματική αφετηρία συζήτησης και πρωτοβουλιών για την Κεντροαριστερά, με διαφάνεια, θεσμικές εγγυήσεις, χωρίς παραγοντισμούς και αποκλεισμούς» επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν στην πορεία της χώρας, την αξιοποίηση του πολιτικού χρόνου από εδώ και έπειτα, «τη θεσμική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουμε σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «γελοία» τη συζήτηση περί ηγεσίας, ενώ υπάρχουν, όπως είπε, τόσο σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα, την κοινωνία και την παράταξη, για να προσθέσει ότι «είναι προκλητική και ανιστόρητη η εξίσωση προσώπων με τελείως διαφορετική στάση, αίσθηση ευθύνης και τελείως διαφορετικό πολιτικό αποτέλεσμα».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ανέφερε ότι «όλη αυτή η συζήτηση είναι βαθιά προσβλητική για εμένα, τη διαδρομή μου, τις δύσκολες επιλογές που έχω κάνει, το κόστος που έχω αναλάβει, με κορυφαίο κόστος τη συστηματική διαστροφή της πραγματικής μας εικόνας, μέσα από ένα καταιγισμό επιθέσεων λόγω του ρόλου που μας έλαχε μέσα στην ιστορική συγκυρία».

Αφήνοντας αιχμές προς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα, είπε ότι η αλαζονεία κατά του ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε από όσους την εξέφρασαν και πως η αποστασιοποίηση από «το ΠΑΣΟΚ του σήμερα», από «το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου», μια αποστασιοποίηση «χωρίς ήθος» που συνοδεύτηκε από «πρόθυμη συνεργασία με το λεγόμενο «ΠΑΣΟΚ του χτες» ή «του προχτες», απορρίφθηκε εκλογικά και αισθητικά».

Αφού ανέφερε ότι στις σχέσεις της Ελιάς με τον βασικό εταίρο της, το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, δίλημμα, αντίφαση και ότι το ΠΑΣΟΚ -παρά κάποιες αμφιταλαντεύσεις- «αγκάλιασε» στελέχη όλων των άλλων σχημάτων της Ελιάς, είπε ότι κάποιοι χωρίς ιστορικά βάρη αγωνίστηκαν για το ΠΑΣΟΚ, «την ώρα που προβεβλημένα στελέχη του παλιού κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ έτρεχαν να στεγάσουν τον προσωπικό τους τυχοδιωκτισμό στον ΣΥΡΙΖΑ ή και τη ΔΗΜΑΡ».

Αναφερόμενος στο Ποτάμι, είπε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επιλογές του λαού», αναφέροντας ότι το κόμμα αυτό έλαβε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στις ευρωεκλογές.

Ειδικότερα, παρατήρησε ότι ενώ δεν έχει αποσαφηνίσει τον προγραμματικό λόγο του και την ταυτότητά του, αποφάσισε να ενταχθεί στην ΚΟ των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που χαρακτήρισε ως «καλοδεχούμενο», ενώ ομοίως τόνισε ότι «οφείλουμε να το καταγράψουμε» ότι «τάχθηκε υπέρ της ανάγκης συναινετικής εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι «δεν επιχαίρουμε για το μικρό ποσοστό, ούτε για την εσωτερική κρίση της» αλλά ότι «αντιμετωπίζουμε κάθε κόμμα με σεβασμό».

Σχόλια