«Είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας, πιστεύω θα επιστρέψει, αυτό είναι το μήνυμα και του χτεσινού euro working group και έχουμε τη δυνατότητα, πράγματι, πριν τα Χριστούγεννα, για την ακρίβεια πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου να έχουμε μία τεχνική συμφωνία των επιτελείων» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «θα απαιτηθεί μετά ένας νόμος για τις λεγόμενες προαπαιτούμενες ενέργειες και η επιβεβαίωση του νόμου αυτού από τους εταίρους μας για να φτάσουμε στην εκταμίευση». «Και στο μεταξύ», πρόσθεσε, «θα έχει υποβληθεί και, είμαι βέβαιος, θα έχει εγκριθεί η ελληνική πρόταση να αλλάξουμε καθεστώς, να πάμε στην προληπτική γραμμή στήριξης και από την ΕΕ και από το ΔΝΤ, γιατί το κριτήριό μας είναι τα επιτόκια δανεισμού.

Αναφερόμενος στη συζήτηση περί «παράτασης του προγράμματος» ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς δάνειο, ότι η ΕΕ δεν θέλει να δώσει νέο δάνειο, δεν χρειάζεται να δώσει, και πως η χώρα έχει περίσσευμα από το προηγούμενο δάνειο 11 δισ. του ΤΧΣ που υπεραρκούν ως θώρακας προστασίας. «Άρα δεν μπορεί να μιλάμε για νέο πρόγραμμα όταν δεν υπάρχει νέο δάνειο» τόνισε συμπληρώνοντας ότι «μιλάμε για μία τεχνική επέκταση των διαδικασιών εκταμίευσης που δεν συνιστά σε καμιά περίπτωση νέο μνημόνιο, νέο πρόγραμμα, νέα τρόικα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι ο λαός μπορεί να επιβάλει τη συναίνεση και να αποτρέψει τις εκλογές, ότι «πρέπει να εκφραστεί και έχει πολλούς τρόπους να εκφραστεί χωρίς να πάμε σε εκλογές». «Αυτό δεν σημαίνει ότι φοβόμαστε τις εκλογές ή ότι θα ωφεληθεί όποιος οδηγήσει τη χώρα στην τραγική δοκιμασία των εκλογών, χωρίς, μάλιστα, να έχουμε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση» τόνισε. «Σίγουρα δεν θα την έχουμε ολοκληρώσει για το χρέος, θέλουμε να την ολοκληρώσουμε και πιστεύω θα την ολοκληρώσουμε για το νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινείται η χώρα, σε σχέση με την ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2015» υπογράμμισε.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή μισθών και συντάξεων, δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι που αφορούν τον πολίτη.

Μιλώντας για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, ως εγγυητή της εθνικής σταθερότητας, επισήμανε ότι προϋποθέτει «τη δική μας ενότητα και όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να συσπειρωθούν πρόσωπα και κινήσεις που δεν είναι ακόμα κοντά μας».

Στην συνέχεια έστειλε σαφή προειδοποιητικά μηνύματα προς την ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς να τον κατονομάσει, απειλώντας τον εμμέσως ακόμα και με διαγραφή.

 

Σχόλια