Καμία αλλαγή δεν έχει σημειωθεί στον πολιτικό στόχο της γερμανικής κυβέρνησης για διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι αυτός ο στόχος αποτελεί θέση ολόκληρης της κυβέρνησης.

«Για την κυβέρνηση ισχύει απαράλλαχτη η θέση ότι πολιτικός στόχος παραμένει να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έχει εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται για αυτόν τον στόχο» δήλωσε και υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτη ομοφωνία γι’ αυτό στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Επανέλαβε δε ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο έχει επανειλημμένα παραταθεί και η επιτυχής ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εκταμίευση κεφαλαίων.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένα βήματα και τώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς της τρόικας. Σε αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας και σε αυτό θα έπρεπε να επικεντρώσει την προσοχή της και η Αθήνα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτώμενος σχετικά με πρόσφατη τοποθέτηση Σόιμπλε, όπου απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είπε ότι η δήλωση θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στο πλαίσιο της συζήτησης, αλλά τόνισε και ότι «η δήλωση μένει ως έχει, δεν υπάρχει κάτι για να ερμηνεύσουμε ή να πάρουμε πίσω» και ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε «δεν συμμετέχει σε εικασίες, μόνο πού και πού σε συζητήσεις».

Ερωτηθείς εάν εξετάστηκε για την Ελλάδα μια λύση στο πρότυπο της Κύπρου, επισήμανε ότι υπάρχουν στην ΕΕ οι γενικοί κανόνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίοι, όμως, εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ειδική κατάσταση κάθε χώρας.

«Εικασίες για παραλληλισμούς δεν οδηγούν πουθενά», τόνισε.

Πρόσθεσε σε αυτό ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν λαμβάνει εντολές από κανένα κράτος- μέλος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Βαρουφάκη στο ARD, διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ όψιν της τη θετική εκτίμηση του Έλληνα υπουργού για την ταμειακή κατάσταση της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν σχολιάζει τέτοια θέματα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, την διαβεβαίωση του κ. Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα θα πληρώσει όλους τους πιστωτές της, υπενθύμισε ότι αυτό προκύπτει και από την συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ επανέλαβε ότι στις προσωπικές συναναστροφές των δυο υπουργών υπήρχε πάντα σεβασμός.

Ερωτηθείς, πάντως, αν ο κ. Σόιμπλε διεξάγει «ψυχολογικό πόλεμο» στην Ελλάδα, όπως τον κατηγόρησε ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Γιέγκερ δήλωσε «όχι, αυτά είναι ανοησίες και το γνωρίζετε».

Σχόλια