Η Τουρκία διεξάγει πόλεμο μάλλον με τους Κούρδους που ζουν στη χώρα παρά με τις τρομοκρατικές ομάδες του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζει η αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Κλαούντια Ροτ.

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του κουρδικού ΡΚΚ προκαλούν νέα κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή και ενισχύουν τις φωνές εκείνων που δεν θεωρούν την Άγκυρα συνεπή σύμμαχο στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Όπως υποστηρίζει η γερμανίδα πολιτικός του κόμματος των Πρασίνων (Grüne): «Η Τουρκία θα πρέπει να είναι εταίρος. Προφανώς, όμως, η κυβέρνηση Ερντογάν μάχεται εναντίον των Κούρδων παρά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Όλος ο κόσμος ανησυχεί -και δικαίως- για τον κίνδυνο που ονομάζεται Ισλαμικό Κράτος, ενώ την ίδια ώρα στην Τουρκία επικρατεί ένα κλίμα απόγνωσης, οργής και φόβου για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της εσωτερικής έντασης. Και ήδη έχουμε μια τρομακτική κλιμάκωση από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης που βάλλει εναντίον των Κούρδων».

Η πράσινη πολιτικός υπενθυμίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους και σημειώνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις κουρδικές περιοχές, θεωρώντας ότι συνιστούν πισωγύρισμα οι πρόσφατες εξελίξεις. Σύμφωνα με την Κλαούντια Ροτ, είναι ανεπίτρεπτο να βάζει κανείς στο ίδιο τσουβάλι το κουρδικό ΡΚΚ με τους τζιχαντιστές, όπως έκανε πρόσφατα υπουργός του Ερντογάν. «Σίγουρα το ΡΚΚ δεν είναι μια οργάνωση θεμελιωμένη στη ‘δημοκρατία της βάσης’, αλλά έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αναχαίτιση του Ισλαμικού Κράτους και στην απελευθέρωση πολλών Γεζίντι», υπενθυμίζει η γερμανίδα πολιτικός.

Η Κλαούντια Ροτ εκτιμά ότι θα πρέπει να ενταθούν οι πιέσεις προς την Άγκυρα προκειμένου να αναθεωρήσει τις πολιτικές της προτεραιότητες. «Απαιτούνται έντονες πιέσεις. Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Απαιτείται λοιπόν ισχυρή πίεση από το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ. Θα πρέπει και από εκεί να ασκηθούν πολιτικές πιέσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να σταματήσει την τροφοδοσία του «Ισλαμικού Κράτους». Πώς είναι δυνατόν να λειτουργούν έξω από την Κωνσταντινούπολη στρατόπεδα του Ισλαμικού Κράτους; Πώς είναι δυνατό να πουλιέται πετρέλαιο και να εισπράττονται εκατομμύρια δολάρια; Πώς είναι δυνατόν να προμηθεύει η Τουρκία με όπλα το Ισλαμικό Κράτος; Και γιατί –για όνομα του Θεού- δεν ανοίγει η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ την στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ για να χρησιμοποιηθεί από τη διεθνή συμμαχία; Απαιτείται λοιπόν έντονες πολιτικές πιέσεις», καταλήγει η Κλαούντια Ροτ.

*πηγή: DW/Σταμάτης Ασημένιος

 

Σχόλια