Την ανάγκη «να λυθεί επειγόντως» η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, «με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές», επισημαίνουν οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που διοργάνωσε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο.

«Οι συμμετέχοντες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιλυθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα εκκρεμή διμερή θέματα, προς το συμφέρον των σχέσεων καλής γειτονίας και της αυξημένης σταθερότητας στην περιοχή … Η διαφορά για την ονομασία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα εκκρεμή διμερή θέματα.

»Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι αυτή η διαφορά πρέπει να λυθεί επειγόντως με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της Διάσκεψης από την Καγκελαρία.

Κατά την συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν Πρόεδροι, Πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών και υπουργοί Οικονομίας από την Γερμανία, την Αυστρία, την Αλβανία, την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, την Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Κροατία και την Σλοβενία, αλλά και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά όχι εκπρόσωπος της Ελλάδος, συμφώνησαν να εντείνουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια τις προσπάθειές τους για την προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανακοίνωσαν δε ότι το 2015 η Διάσκεψη θα φιλοξενηθεί στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και το 2016 στην Γαλλία.

«Θέλουμε να επιταχυνθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι υποψήφιοι προς ένταξη έχουν σημειώσει πρόοδο. Θέλουμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να ακούσουμε από τους εκπροσώπους των χωρών των Βαλκανίων ποιες είναι οι προσδοκίες τους », δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μπαρόζο και τον Πρωθυπουργό της προεδρεύουσας στην Διαδικασία Συνεργασίας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) Αλβανίας Έντι Ράμα.

Ο κ. Ράμα από την πλευρά του εξέφρασε την επιθυμία η Ευρώπη να δει την Αλβανία και τις άλλες χώρες της περιοχής ως εταίρους και συμμάχους.

Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση υπογραμμίζει την στήριξή της στην προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στην ΕΕ εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη. Η Γερμανία έχει συναίσθηση της ευθύνης της για το ειρηνικό, σταθερό και δημοκρατικό μέλλον της περιοχής που θα βασίζεται στο Κράτος Δικαίου και θα συνεχίσει να στηρίζει την περιοχή στον δρόμο προς αυτό το μέλλον », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τι απαντάει το Υπουργείο Εξωτερικών

Ερωτηθείς σχετικά  κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κ. Κούτρας, επισήμανε ότι «Το κλειδί της ουσιαστικής  εξέλιξης της διαδικασίας δεν βρίσκεται στην Αθήνα», και συνέχισε λέγοντας ότι:

«Η Ελλάδα στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία με τη μεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πρέσβη κ. Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η ελληνική θέση έχει διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια και συνιστά μια υπεύθυνη τοποθέτηση σύμφωνη όχι μόνο με τις εθνικές ευαισθησίες, αλλά και με τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις και τη διεθνή νομιμότητα», δήλωσε ο κ. Κούτρας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το ζήτημα της ονομασίας «δεν είναι διμερές αλλά είναι ένα θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου» και ως εκ τούτου «ένα θέμα σχετιζόμενο, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα γενικής εφαρμογής  κριτήρια της Κοπεγχάγης».

Άλλωστε, πρόσθεσε, «σε σχέση με τη συγκεκριμένη χώρα εκκρεμούν και αλλά κρίσιμα θέματα που έχουν επισημανθεί στα τελευταία σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2013».

 

Σχόλια