«Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου έχει κλείσει» επισήμανε σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Πρόσθεσε όμως, ότι «η Γερμανία αναγνωρίζει την ηθική της υποχρέωση, αλλά και την ευθύνη της» για τις ενέργειες των Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι από κανένα Έλληνα Πρωθυπουργό δεν έχει τεθεί το θέμα, ούτε πρόσφατα από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ή τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ υπογράμμισε ότι το θέμα έχει κλείσει, δεν πρόκειται να γίνουν τέτοιου διαπραγματεύσεις και υπέδειξε στην Ελλάδα το δρόμο των διεθνών δικαστηρίων.

Εκτίμησε δε ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι λάθος και παρέπεμψε στα σημερινά σοβαρά προβλήματα, για τα οποία, όπως είπε, δεν βοηθά η «συναισθηματικοποίηση».

«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί» προειδοποιεί ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, και χαρακτηρίζει ως «άθλια» και «αμετροεπή» την κριτική που άσκησε, ο Νίκος Παππάς στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Γερμανία οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων κατά την βουλευτή του κόμματος της αριστεράς Ανέτε Γκρότ.

«Οι απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι δίκαιες» είπε η πρόεδρος της ελληνογερμανικής ομάδας βουλευτών Ανέτε Γκρότ στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα σημείωσε ότι η «γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει μια λύση με την Ελλάδα για το πώς θα  καταβληθούν σήμερα τα 11 δισ. ευρώ (του αναγκαστικού δανείου του 1942).»

Ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας το θέμα, δήλωσε: «Δεν κάνει καλό στη χώρα αυτή η ακραία ρητορική και αυτού του είδους η πόλωση».

 

Σχόλια