Την ικανοποίησή τους για το θετικό κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, εξέφρασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές.

Ενόψει της τελευταίας και ίσως σημαντικότερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οπότε θα τεθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθούν τις τεράστιες προόδους που έχει κάνει η χώρα. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τα πέντε προαπαιτούμενα που απομένουν για την εκταμίευση της επόμενης, δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το δυσκολότερο από αυτά ήταν το ζήτημα της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τον ή την Ελληνίδα επίτροπο, ανώτατες πηγές βεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το όνομα μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που παρουσίασε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι η Ελλάδα άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τόσο τις εξαγγελίες του για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ, όσο και για την αποφασιστικότητα την οποία δείχνει στο θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει, έπειτα από προσωπική πρόσκληση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, στη γενέτειρά του, τη Φλωρεντία και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

 

Σχόλια