Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο την στρατιωτική πίεση εντείνοντας τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Τις τελευταίες ώρες έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων με τις παλαιστινιακές πηγές να ανεβάζουν τους νεκρούς σε πάνω από 300 στις περίπου δύο εβδομάδες των συγκρούσεων.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι 65 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον 15 ήταν κάτω από την ηλικία των 18 ετών, σκοτώθηκαν από την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας τις βραδινές ώρες της Πέμπτης. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στη Γάζα, το 80% των θυμάτων είναι άμαχοι και ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες. Τουλάχιστον 2.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων στις 8 Ιουλίου.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις 24 ώρες, φθάνοντας τους 40.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία απο τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζα υπάρχουν μαζικές διακοπές ρεύματος και όπως έγινε γνωστό το 70% των περιοχών είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ταυτόχρονα τα αποθέματα νερού μειώνονται δραματικά, ενώ οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που υπάρχουν στη Γάζα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και απειλούν τη δημόσια υγεία.

Ακριβότερα τα τρόφιμα, λείπουν φάρμακα

Η εμπόλεμη κατάσταση έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να μεταφέρουν φρέσκα προϊόντα, σύμφωνα με την διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam. Υπάρχουν δε σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ελπίζει να ξεκινήσει τη διανομή τροφίμων σε 85.000 ανθρώπους μέσα στις επόμενες μέρες σε αυτή τη λωρίδα γης που έχει εμβαδόν 362 km2 και στοιβάζει περίπου 1.800.000 ψυχές. Στην πόλη Χαν Γιούνις, που ουσιαστικά είναι ένας προσφυγικός καταυλισμός περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία που διευθύνονται από τον ΟΗΕ.

Από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων πάνω από 135 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ αν και πολλές καταρρίφθηκαν από το Iron Dome την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 17 Παλαιστίνιους ενόπλους, ενώ άλλοι 21 παραδόθηκαν και οδηγήθηκαν για ανάκριση αφ’ ότου οι χερσαίες δυνάμεις εισέβαλαν στο έδαφος της Γάζας, όπου κυριαρχεί η ισλαμιστική Χαμάς.

Ισραηλινός στρατιώτης νεκρός από φίλια πυρά

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά, όπως ανακοίνωσε ο στρατός, ανεβάζοντας σε δυο τις ισραηλινές ανθρώπινες απώλειες, ενώ αρκετοί ακόμη στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι έχουν πληγεί περίπου 240 παλαιστινιακοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένων 21 κρυμμένων εκτοξευτήρων ρουκετών και 10 σηράγγων.

Το Ισραήλ λέει ότι οι δυνάμεις του έχουν επικεντρωθεί σε μια ακτίνα 2,5 χιλιομέτρων, αναζητώντας σήραγγες τις οποίες οι Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούν για τις διασυνοριακές επιδρομές και τη διακίνηση όπλων.

Στην περιοχή αναμένεται εντός της ημέρας ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν, σε μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός.

Πάντως έως τώρα οι διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έχουν αποτύχει.

Σχόλια