Στο φόντο της κρίσης κυριαρχούν πολλές φορές απλουστευτικές προσεγγίσεις της πραγματικότητας. Η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος εντείνεται γιατί άλλοι διατείνονται ότι η έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί την αρχή της απαλλαγής από τα μνημόνια και άλλοι να σιγοκλείνουν το μάτι στους ψηφοφόρους ότι αρκεί η άνοδος τους στην εξουσία για να επιλυθούν τα προβλήματα.

Στο δημόσιο διάλογο περιθωριακή θέση έχουν εκείνες οι φωνές που αναδεικνύουν τα συστημικά χαρακτηριστικά της κρίσης, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει συνενόηση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για απεμπλοκή από τα ασφυκτικά πλαίσια που έχουν θέσει οι δανειστές και ταυτόχρονης διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού σχεδίου. Ο επιστημονικός λόγος του Τ.Γιαννίτση είναι ερεθιστικός και κινείται μακριά από τον εφησυχαστικό λόγο που κυριαρχεί στο πολιτικό λόγο. Θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένες επισημάνσεις του που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα (ThebooksJournal,τ42,Απρίλιος 2014).

Με σαφήνεια αναδεικνύει ότι η απώλεια του 25% του εθνικού εισοδήματος και με την ανεργία να ξεπερνά το 28% , θα απαιτήσει 15 χρόνια «ευνοϊκής εξέλιξης για να επανέλθουν εκεί που ξεκίνησε η καταστροφική διαδικασία της κρίσης¨. Και όταν έρθει ¨ η στιγμή της επιστροφής στην αφετηρία, το χάσμα Ελλάδας και πολλών ευρωπαϊκών ή άλλων χωρών πιθανότατα θα έχει διευρυνθεί». Τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «έξοδος από την κρίση δεν σημαίνει απλά εξισορρόπηση των δημοσιονομικών ελλειμάτων μέσα σε ένα μακρόχρονο τέλμα οικονομικής μιζέριας και πολιτικής αποδόμησης».

Επαναφέρει το ζήτημα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η εμμονή στα υψηλά πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα ¨ θα καταδικάζει τη χώρα σε μακροχρόνιο αναπτυξιακό τέλμα¨. Εδώ θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι συνομιλεί δημιουργικά με τον Νίκο Χριστοδουλάκη ο οποίος τονίζει την ανάγκη τα επόμενα χρόνια τα δημοσιονομικά πλεονάσματα να περιοριστούν στο 2,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα ο Νίκος Χριστοδουλάκης επαναφέρει την πρόταση για ¨ αναδιάρθρωση πληρωμών και ισχυρή ανάπτυξη¨.  Όλα αυτά απαιτούν την προσπάθεια για τη » διαμόρφωση μιας Νέας Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης¨ 1. Τονίζει ότι σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα ¨ ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που θα χρηματοδοτήσει υποδομές κατάρτιση και νέες επιχειρήσεις για τις χώρες του Νότου και την Ελλάδα» 2.

Αυτά τα ζητήματα είναι αναγκαίο να τα θέσουν με επιτακτικό τρόπο οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας στους πολίτες στις προσεχείς εκλογές πριν μας πάρει ¨το ποτάμι¨.

___________

1 Νίκος Χριστοδουλάκης Ευρώ ή δραχμή, Διλήμματα Πλάνες και Συμφέροντα, Gutenberg, Αθήνα 2014, 181-190.

2. Στο ίδιο

                    

 

Σχόλια