Δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία- το πρώτο τεστ για τον Ολάν- έδειξαν στροφή προ τη Δεξιά και προς την Ακροδεξιά

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα η Δεξιά έρχεται πρώτο κόμμα με 46,54%, ακολουθούν οι Σοσιαλιστές με 37,74% ενώ το Εθνικό Μέτωπο (FN) της  Μαρί Λεπέν με υποψηφίους σε μόνον 600  από τους 36.000 δήμους κατόρθωσε να λάβει 4,65%

Το FN της Μαρί Λεπέν κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του να εκλέξει δήμαρχο από τον πρώτο γύρο σε κοινότητα μεγαλύτερη των 10.000 κατοίκων, τον ακροδεξιό υποψήφιο Στιβ Μπριουά στο Ενέν-Μπομόν.

Το Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο στο Περπινιάν, την Αβινιόν, το Φορμπάς, το Μπεζιέ, τη Φρεζίς και την Ταρασκόν. Η Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για απροσδόκητη επιτυχία που σημαίνει το «τέλος του διπολισμού στην γαλλική πολιτική». Σε περίπου 200 πόλεις οι λίστες «Μπλε-Μαρίν» έχουν συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό 10% που τους δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν στο δεύτερο γύρο, παίζοντας ένα ρόλο-κλειδί για το τελικό αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναμέτρηση την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι «τριγωνική» ανάμεσα στους υποψηφίους της δεξιάς αντιπολίτευσης, των σοσιαλιστών και του FN.

Η μάχη του Παρισιού 
Στον πρώτο γύρο η υποψήφια της κεντροδεξιάς Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ (γνωστή με τα αρχικά ΝΚΜ) προηγείται με 35,64% έναντι της Ναταλί Ιδαλγκό (ισπανικής προέλευσης) των σοσιαλιστών, η οποία συγκέντρωσε το 34,40%.

 Στο Στρασβούργο προηγείται η υποψήφια της κεντροδεξιάς Φαμπιέν Κελέρ με 33%, έναντι του δημάρχου και υποψήφιου των σοσιαλιστών Ρολάντ Ρις, ο οποίος έλαβε το 31%. Στην τρίτη θέση οι οικολόγοι με 8,52%.

 Ακόμα χειρότερο ήταν το αποτέλεσμα για τους σοσιαλιστές στη Μασαλία, όπου έμειναν στην τρίτη θέση. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με προβάδισμα της κεντροδεξιάς (40%), ακολουθεί το Εθνικό Μέτωπο με 22% και οι σοσιαλιστές με 20%.

 

Σχόλια