Παρά την πρωτιά που συγκέντρωνε στις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν, φαίνεται πως έχασε μπροστά στην κάλπη τη δυναμική του.

Οι Γάλλοι πήγαν τελικά να ψηφίσουν, καθώς, το ποσοστό 43% συμμετοχής κρίνεται ως ιδιαίτερα υψηλό για περιφερειακές εκλογές και για το λόγο αυτό το Εθνικό Μέτωπο κατρακύλησε στην τρίτη θέση.

Τα πρώτα exit polls δείχνουν μεγάλη νίκη του Νικολά Σαρκοζί με 36%, ενώ, οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ έρχονται δεύτεροι με 28,5%. Το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν συγκεντρώνει 24,5%.

Ηδη, πάντως, τόσο ο Νικολά Σαρκοζί όσο και ο Φρανσουά Ολάντ έκαναν κάλεσμα στους Γάλλους πολίτες να πάνε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο.

Ο Monde έδωσε στο UMP και τους συμμάχους του ποσοστό περισσότερο του 37%, στους Σοσιαλιστές ποσοστό περίπου 27% και στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν ποσοστό 23 – 26%.

Η Liberation αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις σε εθνικό επίπεδο δίνουν στους Σοσιαλιστές ποσοστό 27 – 28%, στο UMP και τους συμμάχους του ποσοστό 36 – 38% και στο κόμμα της Λεπέν ποσοστό 24%, ενώ ένα ποσοστό 6 – 10% συγκεντρώνει το Αριστερό Μέτωπο.

Το πρακτορείο Reuters φέρνει το Εθνικό Μέτωπο στη δεύτερη θέση, πίσω από το UMP.

Σχόλια