Η Γαλλία παραβίασε την απαγορευτική «κόκκινη γραμμή» για το χρέος. Ξεπέρασε το συμβολικό όριο των δυο τρισ. ευρώ, φθάνοντας το δεύτερο εξάμηνο τα 2,23 τρισ. ευρώ, ήτοι 95,1% του ΑΕΠ.

Η είδηση που κυκλοφόρησε από το πρωί επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα της μέρας την οποία επέλεξαν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες για να διαμαρτυρηθούν βάζοντας λουκέτο σε καταστήματα και γραφεία.

Πρόκειται για τα έως τώρα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγέλματα που ανησυχούν για το τι τους επιφυλάσσει η νέα νομοθεσία που αφορά στο άνοιγμα των επαγγελμάτων. Φαρμακοποιοί, γιατροί, φυσιοθεραπευτές, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές και πολλοί άλλοι απεργούν. Είναι μια μέρα με «κλειστές πόρτες».

Το παράδοξο για τους πολίτες είναι ότι ο νέος υπουργός Οικονομίας Μανουέλ Μακρόν, με δηλώσεις του στην επαρχιακή εφημερίδα Paris- Normandie, χαρακτήρισε το κίνημα «θεμιτό», διευκρινίζοντας :«Σέβομαι το κίνημα», όπως είπε, «είναι θεμιτό, αφορά όμως σε ένα σχέδιο νόμου που δεν ήταν ποτέ δικό μου», υπονοώντας το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει ο προκάτοχός του Αρνό Μοντεμπούρ τον περασμένο Ιούλιο. Στόχος του τότε υπουργού ήταν να καταστήσει πιο ανταγωνιστικά τα κατοχυρωμένα επαγγέλματα, επιδιώκοντας τη μείωση των τιμών προς όφελος των καταναλωτών.

«Το πνεύμα του δικού μου νομοσχέδιου», εξηγεί ο Μανουέλ Μακρόν είναι «ο εκσυγχρονισμός της χώρας (…) με στόχο τη μείωση των τιμών για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις προς όφελος της ανάπτυξης».

Προληπτικά πάντως οι ελεύθεροι επαγγελματίες προτίμησαν να βάλουν λουκέτο σήμερα, για να ξέρει ο υπουργός ότι ευρίσκονται ήδη σε θέση μάχης.

*πηγή: Deutsche Welle

 

Σχόλια