Όλος ο πνευματικός κόσμος της Γαλλίας και οι φορείς του βιβλίου παρεμβαίνουν με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη διατήρηση της ενιαίας τιμής βιβλίου στην Ελλάδα. Τον παρακαλούν να μην επωμιστεί, έστω έμμεσα, την επιβολή της κατάργησης της κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου στην Ελλάδα και σημειώνουν:

«Σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης χωρίς προηγούμενο για όλη την Ευρώπη, η ενιαία τιμή βιβλίου που εισήχθη το 1997 στην Ελλάδα και επεκτάθηκε στο ηλεκτρονικό βιβλίο το 2010, επέτρεψε την ανάπτυξη ενός υγιούς ανταγωνισμού, όχι βεβαίως μέσω της τιμής, αλλά μέσα από την ποιότητα των υπηρεσιών προς τον πελάτη, τη σταθεροποίηση της αλυσίδας του βιβλίου, τη διατήρηση και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Χάρη στη ποικιλομορφία των καναλιών πώλησης του βιβλίου, στην εκδοτική παραγωγή και στη συγκρατημένη εξέλιξη των τιμών, η ενιαία τιμή βιβλίου αποβαίνει ευεργετική για τον καταναλωτή.

Η σύνδεση της παρεχόμενης βοήθειας προς το ελληνικό κράτος με τη χαλάρωση του νόμου για την ενιαία τιμή δεν μπορεί παρά να βλάψει τη λογοτεχνική παραγωγή και την ανάγνωση στην Ελλάδα, τη χώρα που αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το βιβλίο δεν είναι ακριβό. Η τιμή στην οποία πωλείται εγγυάται την αποζημίωση του δημιουργού, τη διατήρηση της ποιότητας στις εκδόσεις, την επιβίωση ενός δικτύου ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων που μεταφέρουν καθημερινά στους αναγνώστες την ενημέρωση και τη γνώση, τις ιδέες και την αισθητική.

Κύριε πρόεδρε, είμαστε όλοι Ευρωπαίοι. Γνωρίζουμε όλοι τι οφείλουμε στους Έλληνες, αυτή την τεράστια χώρα που εφηύρε τη δημοκρατία, τη χώρα που χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε ευρωπαϊκός πολιτισμός και, κατά συνέπεια, Ευρώπη».

Την επιστολή υπογράφουν οι: Laurence Kiefé, Πρόεδρος Ένωσης Μεταφραστών Λογοτεχνίας, Vincent Monadé, Πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Jean Claude Bologne, Πρόεδρος Εταιρείας Ανθρώπων των Γραμμάτων, Matthieu de Montchalin, Πρόεδρος Ένωσης Γάλλων Βιβλιοπωλών και Vincent Montagne, Πρόεδρος Ένωσης Γάλλων Εκδοτών.

Σχόλια