Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στο Ιράκ την Πέμπτη, όπως δήλωσε ο Στεφάν Λεφόλ, εκπρόσωπος του Φρανσουά Ολάντ.

«Εγιναν πλήγματα στο Ιράκ σήμερα το πρωί», είπε ο Λεφόλ χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι επιδρομές εξαπολύθηκαν λίγες μόνο ώρες μετά τη γνωστοποίηση του αποκεφαλισμού του γάλλου ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ από μέλη της ένοπλης ομάδας Τζουντ αλ Χαλίφα (Στρατιώτες του Χαλιφάτου), που δρα στην Αλγερία και συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

Ηταν οι δεύτερες κατά σειράν επιδρομές μετά την 19η Σεπτεμβρίου, όταν το Παρίσι ανακοίνωσε ότι εντάσσεται στον διεθνή συνασπισμό που συγκροτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο Ιράκ και στη Συρία.

Εξάλλου η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι οι Αρχές ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας σε όλους «τους δημόσιους χώρους» αλλά και «στις συγκοινωνίες».

«Τα προληπτικά μέτρα εναντίον του κινδύνου (διάπραξης) τρομοκρατικών ενεργειών θα ενισχυθούν στους δημόσιους χώρους και στις μεταφορές», ανέφερε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας μετά το υπουργικό συμβούλιο άμυνας που διεξήχθη στο Ελιζέ υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ακόμη, η προεδρία ανέφερε ότι είναι έτοιμη να παράσχει τη βοήθειά της σε όλα τα κράτη που το ζητούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά και την ενίσχυση της υποστήριξης που παρέχει στις δυνάμεις εκείνες της συριακής αντιπολίτευσης οι οποίες μάχονται εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Τουλάχιστον 130 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επιδρομές

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 129 τζιχαντιστές από ξένες χώρες και 12 Σύροι έχουν σκοτωθεί από την Τρίτη στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

«Συνολικά 84 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και 57 του Μετώπου Αλ Νόσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μόνο 12 Σύροι» είπε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης, που βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών, νοσοκομειακών πηγών, στρατιωτικών και ανταρτών σε ολόκληρη την χώρα για να αντλεί πληροφορίες, οι ξένοι τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν ήταν υπήκοοι ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών, όπως επίσης υπήκοοι της Τουρκίας και πρόσωπα προερχόμενα από την Τσετσενία.

Από τους 12 Σύρους που σκοτώθηκαν, 11 ήταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και ένας του Μετώπου αλ Νόσρα.
Στους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν επιπλέον 13 Σύροι άμαχοι, σύμφωνα με το OSDH.

Ο διεθνής συνασπισμός έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 30 επιδρομές στη βόρεια και ανατολική Συρία, στις περιοχές που δεν ελέγχουν οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σχόλια