Τον Πιέρ Μοσκοβισί θέλει στο αξίωμα του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων το Παρίσι. Το Βερολίνο κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, διακρίνοντας κινδύνους για την πολιτική λιτότητας.

Λίγες ημέρες πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, κατά την οποία θα αποφασισθεί η στελέχωση της Κομισιόν για τα επόμενα πέντε χρόνια, Παρίσι και Βερολίνο συγκρούονται για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, με τη γερμανική κυβέρνηση να προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψή του από τον γάλλο πρώην υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Αυτό υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επικαλούμενη «διαπραγματευτικούς κύκλους» του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Ο ίδιος ο Μοσκοβισί από την Αθήνα, την οποία επισκέφθηκε χθες, αποκρούει τις γερμανικές επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι «στο θέμα αυτό δεν μπορεί να υπάρξει βέτο». Όπως υπογράμμισε ο γάλλος πρώην υπουργός Οικονομικών, «Ευρώπη δεν είναι η μάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας» και πρόσθεσε ότι «σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιμετωπίζεται ως θεμιτή η ανάληψη από τη Γαλλία ενός σημαντικού και υπεύθυνου πόστου». Ο Μοσκοβισί εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα λάβει «τις ορθές αποφάσεις».

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, το Βερολίνο έχει καταστήσει σαφές στις Βρυξέλλες ότι παρακολουθεί με «ιδιαίτερη προσοχή» την κατανομή των σημαντικών για την οικονομική πολιτική χαρτοφυλακίων εντός της Κομισιόν, προκειμένου να διασφαλισθεί η συνέχιση της πολιτικής της δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Ιδιαίτερα το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αξιολογείται στο Βερολίνο ως ιδιαίτερα σημαντικό και υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να στελεχωθεί με σύνεση». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ο σοσιαλιστής Μοσκοβισί πληροί μόνο εν μέρει αυτές τις προϋποθέσεις».

Η γερμανική πλευρά φέρεται επίσης να υπενθυμίζει ότι η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα και ότι η προηγούμενη γαλλική κυβέρνηση κατέρρευσε εξαιτίας της διαμάχης για τη δημοσιονομική πολιτική. Επισημαίνεται επίσης ότι το Παρίσι και η Ρώμη απαιτούν περισσότερα χρήματα για επενδύσεις και μια χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαμάχες μεταξύ των Ευρωπαίων.

Σε κάθε περίπτωση ο άξονας Ρώμης Παρισιού δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και ζητά περισσότερο χρόνο για την δημοσιονομική προσαρμογή. Τα σχέδια των Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι ευνοούνται και από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Οι πρόσφατες δηλώσεις του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη ερμηνεύονται ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ θα προβεί πολύ σύντομα σε αγορές ομολόγων προκειμένου να αναθερμάνει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το ερχόμενο Σάββατο, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, η έκβαση της μάχης για τα κορυφαία αξιώματα της Κομισιόν θα καταδείξει και τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των οπαδών της λιτότητας και εκείνων της ανάπτυξης. Το Βερολίνο ποντάρει σε νέους συμμάχους. Έτσι, ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος, που υποστηρίζεται ανοιχτά από την Άγκελα Μέρκελ, έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί στην προεδρία του Eurogroup. Η στελέχωση της Κομισιόν έχει ωστόσο ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι η Επιτροπή είναι εκείνη που αξιολογεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών, δίνει συστάσεις και επιβάλλει κυρώσεις.

*πηγή: DW/Σταμάτης Ασημένιος

 

Σχόλια