Το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί τις χώρες της Βαλτικής χωρίς να στείλει μόνιμα μάχιμα στρατεύματα μεν, αλλά αυξάνοντας τις στρατιωτικές κινήσεις του στην περιοχή, δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ από τη Ρίγα της Λετονίας, καθώς Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία ανησυχούν ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία ίσως αποτελέσουν τον προάγγελο αποσταθεροποίησης στην περιοχή από τη Μόσχα.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι το Άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ – το καθήκον να παράσχουμε αμοιβαία υποστήριξη – δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αλλά είναι κάτι (…) με σάρκα και οστά» δήλωσε η Μέρκελ, η οποία το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιήσει – μεγάλης συβολικής αξίας – επίσκεψη στο Κίεβο.

Η καγκελάριος επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με την πρωθυπουργό της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα ότι η Γερμανία θα ξεκινήσει πτήσεις για τη φύλαξη του εναερίου χώρου της Λετονίας στο πλαίσιο της νατοϊκής αποστολής από την 20ή Αυγούστου.

«Αλλά εμείς πρέπει τώρα να ενισχύσουμε αυτό με επιπλέον στρατιωτικά γυμνάσια και ελιγμούς (…) ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε άμεσα και χωρίς δισταγμούς» υποστήριξε η ίδια.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να έχουμε τις υποδομές στις χώρες της Βαλτικής για να αντιδράσουμε ταχέως»

Η πρωθυπουργός της Λετονίας τόνισε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν «μεταβάλει εκ θεμελίων το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη». «Η εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Όλοι μας πρέπει να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και πρέπει να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση» υποστήριξε.

«Ενδιαφέρουσα» επίσκεψη στο Κίεβο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα επισκεφθεί την Ουκρανία το ερχόμενο Σάββατο, 23 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Πάβλο Κλίμκιν, την επομένη της συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Η επίσκεψη της καγκελαρίου προγραμματίστηκε για την παραμονή της εθνικής εορτής της Ουκρανίας», στις 24 Αυγούστου, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη», πρόσθεσε ο Κλίμκιν.

Σχόλια