Ο Γιάννης Τούντας,  μέλος της συντονιστικής επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. μίλησε στο Badiera.gr,  στο πλαίσιο της συζήτησης για την Κεντροαριστερά.

Ποιος είναι ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου στο υφιστάμενο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό;

Με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που παραπαίει και δεν μπορεί να κυβερνήσει, με την οικονομία να διαλύεται, με το προσφυγικό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, να έχουν πάρει εκρηκτικές διατάσεις, με την νότια γειτονιά μας να φλέγεται , αλλά και με την πλειονότητα του λαού διαποτισμένο από τον λαϊκισμό του αντιμνημονιακού αγώνα, να μην αποδέχεται τα αναγκαία επώδυνα μέτρα, ο τόπος αντιμετωπίζει την απειλή μιας νέας εθνικής τραγωδίας.

Την απειλή αυτή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με εθνική συνεννόηση και με κυβέρνηση ευρύτερης κοινοβουλευτικής και κοινωνικής  πλειοψηφίας. Ο τόπος σήμερα δεν κυβερνιέται ούτε από την παρούσα ούτε από την επόμενη βουλή, έστω και αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία. Εάν δεν αλλάξουν οι υφιστάμενοι πολιτικοί συσχετισμοί με τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του ενδιάμεσου μεταρρυθμιστικού χώρου, που εκφράζουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου,  δεν μπορούν να υπάρξουν βιώσιμες και αποτελεσματικές κυβερνήσεις.

Δρομολογείται μια προσπάθεια ανασύνταξης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Χωρούν όλοι στο τραπέζι;

Στο τραπέζι πρέπει να προσκληθούν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς. Κόμματα, Κινήσεις, Δίκτυα και ιστορικά στελέχη. Την ιστορική ευθύνη της μη-συμμετοχής θα την έχουν όσοι δεν αποδεχτούν την πρόσκληση. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρχουν προαπαιτούμενα και αστερίσκοι, ώστε να μην χρησιμοποιηθούν προσχηματικά για να δικαιολογηθούν τυχόν απουσίες. Μόνο που αυτούς ο διάλογος πρέπει να έχει σφικτό χρονοδιάγραμμα, γιατί οι εξελίξεις είναι άμεσες και κρίσιμες, και θα πρέπει να καταλήγει και σε συγκεκριμένο οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Όχι διάλογο για τον διάλογο.

Η Κεντροαριστερά μπορεί ή πρέπει να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με δυνάμεις δεξιά της ή πιο «αριστερά» της; 

Οι κυβερνητικές συνεργασίες καθορίζονται κάθε φορά από τις εκάστοτε συνθήκες και συσχετισμούς, με βάση τις οποίες μπορούν οι δυνάμεις μας να κρίνουν την λύση που εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό και σήμερα προτείνουμε για να σωθεί η χώρα, κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δημοκρατικών δυνάμεων. Σε νέες μελλοντικές συνθήκες, με την προοδευτική παράταξη πιο ισχυρή, και με ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, σε ότι αφορά τις πιθανές εξελίξεις στη δεξιά και κυρίως στη «ριζοσπαστική αριστερά», θα μπορέσουμε εάν χρειαστεί να επαναδιατυπώσουμε την κυβερνητική μας πρόταση. Σε κάθε περίπτωση το βασικό κριτήριο κυβερνητικής συνεργασίας πρέπει να είναι η προγραμματική συμφωνία σε προοδευτική κατεύθυνση.

 

Σχόλια