Η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς  Μαρία Γιαννακάκη σε επερώτησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Αθανασίου, για την δραματική πλέον καθυστέρηση ψήφισης του αντιρατσιστικού νόμου, επεσήμανε στη τοποθέτηση της:

«Η Ελλάδα, είναι ίσως η τελευταία χώρα που δεν έχει ενσωματώσει ακόμα την απόφαση πλαίσιο, αναφορικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Είχε υποχρέωση να την είχε ενσωματώσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 και προχωράμε στο 2014».

Περιγράφοντας την Οδύσσεια του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου περιέγραψε την τύχη του από την εποχή της κυβέρνησης Παπαδήμου, το 2012, που ενώ είχε περάσει από την αρμόδια επιτροπή και  ήταν γραμμένο κανονικά στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας της βουλής προς συζήτηση, ξαφνικά λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η ολομέλεια το έφαγε ‘το μαύρο σκοτάδι’ και κανείς ποτέ δεν έμαθε τι έγινε.

Στην πορεία υπενθύμισε την τύχη του τον Νοέμβρη του 2013 που ματαιώθηκε η προγραμματισμένη συζήτηση του στην αρμόδια επιτροπή για 3 συνεχόμενες συνεδριάσεις και μετά χωρίς καμιά αιτιολογία ‘εξαφανίστηκε’.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στην ανάλογη τροπολογία που είχαν καταθέσει από κοινού η ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ και στα νομοθετικά κενά που υπάρχουν σε σχέση με τα όσα θα έπρεπε να έχουμε θεσμοθετήσει ώστε να ανταποκριθούμε στις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς την ΕΕ και κατέληξε ρωτώντας τον υπουργό εάν τελικά σκοπεύει επιτέλους να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Σχόλια