Ο υπ. Εξ. του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν καταγγέλλει το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ζητά άρση του αποκλεισμού της Γάζας και προτρέπει τους Ισραηλινούς να αποδεχθούν παλαιστινιακό κράτος.

Οι εικόνες νεκρών, τραυματισμένων και ακρωτηριασμένων παιδιών από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κτήρια και σχολεία των ΗΕ στη Γάζα προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα και δηλώσεις οργής από πολιτικούς. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να δώσει κάποια προοπτική από την πλευρά του Ισραήλ προκειμένου να σταματήσει να πλήττει αμάχους και μάλιστα παιδιά.

Ανάμεσα στους πολιτικούς την πιο σκληρή γλώσσα επέλεξε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφο του Γερμανικού Ραδιοφώνου να περιγράψει τα αισθήματά του απέναντι σε αυτές τις εικόνες. «Είναι αφόρητες, αποκρουστικές, είναι απάνθρωπο αυτό που γίνεται στη Γάζα», είπε. «Θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι ο ισραηλινός στρατός προβαίνει σε πράξεις που παραβιάζουν κάθε διεθνές επίπεδο. Το έχουμε πει επανειλημμένα εμείς οι Ευρωπαίοι, το δικαίωμα στην προστασία εναντίον των πυραυλικών επιθέσεων από τη Χαμάς είναι αναμφισβήτητο ακόμη και με στρατιωτικά μέσα. Αλλά ο βομβαρδισμός αμάχων και μάλιστα σε ένα σχολείο των ΗΕ είναι έγκλημα, δεν βρίσκω άλλη λέξη. Δεν ήταν το πρώτο, αλλά το τρίτο σχολείο μέσα σε οκτώ μέρες, νεκρά παιδιά, στη Τζαμπαλίγια, στο Μπέιτ Χανούν, στη Ράφα. Πρόκειται για κατάσταση, που δύσκολα κανείς μπορεί να επεξεργαστεί».

Ο λουξεμβουργιανός αξιωματούχος πιστεύει ότι παρά τις εξηγήσεις και τις δικαιολογίες που δίνει το Ισραήλ στα γεγονότα η Γάζα, πριν την έναρξη των βομβαρδισμών, ήταν μια φυλακή που έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο, όπου «κηδεύεται και η πλέον στοιχειώδης ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Και ζητά να ορθωθεί διεθνής κατακραυγή, μια καθαρή και ηχηρή έκκληση από την Ευρώπη ώστε να δοθεί τέλος σε όλο αυτό το σκηνικό.

Και με την κατάπαυση του πυρός, που καταγγέλλει το Ισραήλ ότι παραβιάζει συνεχώς η Χαμάς τι συμβαίνει; Υπάρχει άλλος τρόπος να προστατευτεί η χώρα; «Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε βαθύτερα», υποστηρίζει ο Ζαν ΄Ασελμπορν. «Το Ισραήλ είναι κράτος-μέλος των ΗΕ, η Χαμάς είναι μια οργάνωση που βασίζεται στη φιλοσοφία των Αδελφών Μουσουλμάνων, η οποία ευθύνεται για μεγάλη βαρβαρότητα. Αλλά εκεί είναι το αποφασιστικό σημείο. Θεωρώ ανεξήγητο που τόσο καιρό το Ισραήλ απορρίπτει παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με την οποία δεν θα είχε τη Χαμάς αντίπαλό του. Νομίζω λοιπόν ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή σκέψης, θα πρέπει να καταλάβει το Ισραήλ ότι δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς παλαιστινιακό κράτος. Θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους Παλαιστίνιους να υπάρξουν, όχι να φυτοζωούν». Ο Άσελμπορν ζητά να αρθεί το καθεστώς αποκλεισμού που ισχύει επτά χρόνια στη λωρίδα της Γάζας, όπου κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί δια ξηράς, θαλάσσης και αέρος, για να δοθεί στους κατοίκους της προοπτική.

Επίσης επικροτεί την πρόταση του γερμανού ομολόγου του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, για ανάληψη του ελέγχου στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα από την ΕΕ. «Ξέρετε, χωρίς την ΕΕ τίποτα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στη Γάζα, και χωρίς τα ΗΕ φυσικά. Το Ισραήλ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι με τη χρήση όπλων προκαλεί το αντίθετο. Θα πρέπει να βλέπει θετικά την συναδέλφωση των Παλαιστινίων, τη διεξαγωγή εκλογών και θα πρέπει να ξέρει ότι χρειάζεται και πάλι μια σοβαρή ειρηνευτική διαδικασία. Η πρωτοβουλία τουΤζον Κέρι είχε ως συνέπεια την επέκταση της ισραηλινής εποικιστικής πολιτικής, γι´ αυτό και έπρεπε να αποτύχει».

*πηγή: DW

 

Σχόλια