Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία αφού μυστικές δημοσκοπήσεις αποκάλυψαν ότι η πλειονότητα του πληθυσμού της ουκρανικής αυτής χερσονήσου υποστήριζε την ιδέα αυτή.

«Έλαβα οριστικά την απόφαση αυτή μόλις έγινε φανερή η άποψη του λαού», δήλωσε ο Πούτιν.

«Δεν είχαμε προβλέψει αυτή την εξέλιξη των γεγονότων. Ειλικρινά, μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ο λαός σκεφτόταν έτσι, όμως δεν ήμασταν σίγουροι», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ήδη από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που, πρέπει να είμαι ειλικρινής, έγιναν μυστικά, οι αριθμοί πλησίαζαν την πραγματικότητα», επεσήμανε ο Πούτιν, χωρίς να διευκρινίσει πότε και με ποιο τρόπο διενεργήθηκαν αυτές οι δημοσκοπήσεις.

«Η πρώτη δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν το 80% του πληθυσμού της Κριμαίας υποστήριζε την προσάρτησή της στη Ρωσία και ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στη Σεβαστούπολη», την πόλη στο λιμάνι της οποίας ελλιμενίζεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας, εξήγησε ο ίδιος.

Στο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου που πραγματοποιήθηκε στην Κριμαία «οι αριθμοί έφτασαν ως το 97%», συνέχισε ο Πούτιν. «Ήταν ένα ασυνήθιστο αποτέλεσμα», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Μετά το δημοψήφισμα η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, η προσάρτηση της ρωσόφωνης αυτής χερσονήσου που ήταν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως το 1953, απαντούσε στην επιθυμία των λαών για αυτοδιάθεση, καθώς οι κάτοικοι της Κριμαίας τάχθηκαν μαζικά υπέρ της προσάρτησης αυτής, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Σχόλια