Για νέους αυθαίρετους περιορισμούς στα σύνορα ευρωπαϊκών κρατών, που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς και για αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βρουν λύσεις κάνει λόγο σημερινή ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

«Έχουμε καταγγείλει κατ’ επανάληψη τις ανθρωπιστικές συνέπειες αυτού του ντόμινο, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να επινοούν νέα και αυθαίρετα κριτήρια, με μοναδικό στόχο τη μείωση της ροής των ανθρώπων, με οποιοδήποτε κόστος και με πλήρη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αναγκών», αναφέρει συγκεκριμένα η Ορελί Ποντιέ, σύμβουλος της οργάνωσης σε θέματα μετανάστευσης. «Η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να βρουν συλλογικές και ανθρώπινες απαντήσεις προκαλεί μόνο χάος, αυθαιρεσία και διακρίσεις».

Οι νέοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες ημέρες για τους Αφγανούς πρόσφυγες έχουν «εγκλωβίσει» χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων. «Οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία ενημέρωση, τους προσφέρεται ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια και είναι εκτεθειμένοι στη βία και την κακοποίηση» αναφέρει χαρακτηριστικά οι ανακοίνωση.

Χωρίς το δικαίωμα πλέον διέλευσης στην ΠΓΔΜ, εκατοντάδες Αφγανοί στέλνονται από την Ειδομένη στην Αθήνα, όπου οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι ήδη στα όριά τους. Ο συνωστισμός των ανθρώπων στην Ειδομένη έχει επίσης δημιουργήσει μία αντίστοιχη συσσώρευση ανθρώπων και στο λιμάνι του Πειραιά. Οι άνθρωποι που φθάνουν στο λιμάνι δεν μπορούν πλέον να έχουν κατευθυνθούν απευθείας προς την Ειδομένη, ενώ δεν έχουν καμία πληροφόρηση σχετικά με άλλες επιλογές.

«Η κατάσταση είναι ήδη μη βιώσιμη και θα γίνει ακόμη χειρότερη τις επόμενες ημέρες», δηλώνει η Μαρί Ελισαμπετ Ινγκρέ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.700 ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα, και μόνο 1.000 θέσεις είναι για τους ανθρώπους σε κίνηση. Η κυβέρνηση δημιουργεί δύο καταυλισμούς έξω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές το πλαίσιο λειτουργίας τους. Αν οι Αφγανοί εξακολουθήσουν να μην έχουν δυνατότητα διέλευσης στα σύνορα, όλο το σύστημα υποδοχής θα έχει φθάσει στα όριά του σε μόλις οκτώ ημέρες. Ελλείψει οποιουδήποτε ρεαλιστικού σχεδίου έκτακτης ανάγκης, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι ότι η ήδη επιβαρημένη κατάσταση θα επιδεινωθεί».

Σχόλια