Με την υπόσχεση ότι «θα βοηθήσει» για να υπάρξει συμφωνία έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αλλά και με την παραδοχή ότι είναι πιθανή μια λύση σε δύο φάσεις – Ιούνιο και Σεπτέμβριο – ο πρόεδρος της Κομσιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρεμβαίνει στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης. «θα κάνω τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Με συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ και στην αρθρογράφο του euro2day Αγγελική Παπαμιλτιάδου,  ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει άλλη επιλογή» από τη συμφωνία,υπεραμύνεται του ρόλου της Κομισιόν στην υπόγεια κόντρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ εμφανίζεται μάλλον εχθρικός προς τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεν βοηθάει», λέει για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα όχι όμως και το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο υποστηρίζει ότι «δεν είναι κανονικό». Παραπλεύρως, δε, φροντίζει να επιβεβαιώσει την ιδιαίτερη συμπάθειά του για τον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας: «Εμπιστευόμουν και τον Σαμαρά και δε με πρόδωσε ποτέ».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια καταστροφολογίας, δηλώνει κάθετα «δεν θέλω Grexit, δεν θέλω χρεοκοπία» και εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος στο «μοντέλο Κύπρου» και τους πολυσυζητημένους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων. «Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος» δηλώνει, παράλληλα όμως δείχνει σαφώς ότι αναμένει από την Αθήνα επώδυνες υποχωρήσεις στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης.

Σχόλια