Για προσπάθεια παρερμηνείας της θέσης του Γιώργου Παπανδρέου, την οποία ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε την Πέμπτη, κάνει λόγο, σε σχόλιό του, ο στενός συνεργάτης του, Γιώργος Ελενόπουλος.

Όπως αναφέρει «αρκετοί έκαναν πως δεν κατάλαβαν» και αυτό το αποδίδει σε σκοπιμότητα, «για να μπορούν», όπως αναφέρει, «να την ερμηνεύουν όπως θέλουν και να της αποδίδουν όποιον χαρακτήρα και όποια σκοπιμότητα τους βολεύει».

Ο κ. Ελενόπουλος αναφέρει επίσης ότι όλοι αυτοί «αντί να εκτίθενται, καλό θα ήταν να εξηγήσουν στον Ελληνικό λαό, γιατί δεν αναλαμβάνουν κάποια πρωτοβουλία συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου, αφενός μεν να υπερβούμε το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τη χώρα οι ηγεσίες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις αδιέξοδες επιλογές τους, αφετέρου δε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι στους οποίους εκθέτουν τις θυσίες των Ελλήνων και τα αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια».

Αυτό που έδωσε αφορμή για το συγκεκριμένο σχόλιο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήταν η ερμηνεία περί πρότασης του κ. Παπανδρέου για σχηματισμό κυβέρνησης «ειδικού σκοπού».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ποτέ κατά νου και δεν έχει μια παρόμοια κυβέρνηση, η οποία χαρακτηρίζεται «εφεύρεση Σαμαρά» το 2011. Αυτό που εννοεί ο κ Παπανδρέου είναι να βρουν τα κόμματα τρόπο να κυβερνηθεί η χώρα και να παραμεριστούν οι προσωπικές και κομματικές στρατηγικές.

Ο κ. Ελενόπουλος επαναλαμβάνει τη θέση του κ. Παπανδρέου η οποία συνοψίζεται στα εξής:

«Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν άμεσα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον ευρύτερων συναινέσεων.

Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και να καταστεί δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:

– Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

– Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των εταίρων της.

– Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

– Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.

– Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτης, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα.

– Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα».

Ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου διαψεύδει, εξάλλου, δημοσίευμα ιστοσελίδας, σύμφωνα με το οποίο υπήρξε συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Τσίπρα στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη.

Όπως αναφέρει ο κ. Ελενόπουλος: «Θα ήταν χρήσιμο σε κάποιους, αντί να μοιράζουν στους αναγνώστες τους «χάντρες και καθρεφτάκια», να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες τους πριν προχωρήσουν σε δήθεν βαρύγδουπες αποκαλύψεις. Ένα τηλεφώνημα αρκεί».

Σχόλια